Erik Bye

Faktaboks

Erik Bye
Erik Erikssøn Bye
født:
1. mars 1926, Brooklyn, New York, USA
død:
13. oktober 2004, Hvalstad i Asker, Akershus

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Erik Bye
Av /NTB Scanpix ※.

Erik Bye

Av /KF-arkiv ※.

Erik Bye var en norsk tv-personlighet, sanger, visedikter og journalist. Han vant et stort publikum med sine underholdningsprogrammer, reportasjer fra inn- og utland, musikk og bøker.

Bakgrunn og utdannelse

Erik Bye var sønn av sangeren Erik Ole Bye. Han ble født i New York og tok en «Master of Arts» ved University of Wisconsin i 1952. Han jobbet som journalist i Associated Press i Oslo fra 1953 til 1955 samt ved BBCs norske avdeling i London fra 1955 til 1957. Han ble tilknyttet NRK fra 1958, fra 1961 som redaksjonssekretær, og programredaktør fra 1972 til 1996.

Sjømannslivet og det norske Amerika stod sentralt blant temaene for hans programvirksomhet; fra hans senere tid kan nevnes reportasjeserien Jakten på Mangas Coloradas (1992) om urbefolkninger. Han deltok også i samfunnsdebatten med markerte politiske standpunkter.

Kampen for redningsskøyten

En av Erik Byes mest kjente saker var imidlertid aksjonen for å skaffe Redningsselskapet en ny redningsskøyte omkring 1960. Han appellerte til alle nordmenn om å være med på finansieringen, og innsamlingen til R/S Skomvær II i 1960 ble en stor suksess.

Året etter ble den nybygde skøyta levert på Stord, og i verkstedhallen hvor fartøyet var bygd, ledet Erik Bye et underholdningsshow. Programlederen selv, sammen med Sjømannskoret, fremførte Skomværvalsen, skrevet av ham selv. Med Bjarne Amdahls fengende melodi ble den en av våre mest populære sjømannsviser. Redningsselskapet hedret Bye i 1997 med å oppkalle en redningsskøyte etter ham.

Forfatterskap, plater og film

Bye var en populær visedikter og -sanger og utga en rekke plater og bøker, både diktsamlinger og dokumentariske bøker. Til hans mange bøker hører de selvbiografiske Munnspill under åpen himmel (1966), Spinn mitt hjul (1971) og Å skyte en teddybjørn (1987) samt blant annet immigrasjonshistorien Veien har ingen ende (1976) og flere vise- og diktsamlinger, blant annet Fløyterens hjerte (1993) og Tilbake til sangene (1994).

Av plater kan nevnes Vi går om bord (1960), Jeg vet en vind (1972, Spellemannprisen), Vandring på Vår Herres klinkekule (1986), Langt nord i livet (1994) og I dur og brott (2003, Spellemannprisen).

Han ble tildelt Spellemannprisens hederspris for 1978 og Gullrutens hederspris 1998.

Erik Bye spilte hovedrollen i Arne Skouens film Reisen til havet (1966).

Utgivelser

  • Venners viser og egne vers, arrangert og illustrert av Odd Børretzen (1963)
  • Munnspill under åpen himmel (1966)
  • Spinn mitt hjul (1971)
  • Jeg vet en vind, illustrert av Karl Erik Harr (1973)
  • Veien har ingen ende, illustrert av Karl Erik Harr (1976)
  • Kompasset rundt, tekster i utvalg redigert av Odd Eidem (1980)
  • Å skyte en teddybjørn, erindringer (1987)
  • Fløyterens hjerte, dikt, illustrert av Nils Aas (1993)
  • Tilbake til sangene, dikt og skisser, illustrert av Nils Aas (1994)
  • Munnspill under åpen himmel, ny utgave (1996)
  • Vinterlys (2001)
  • Byes beste, dikt, viser og fortellinger i utvalg (2004)

Diskografi

  • Vi går ombord (1960)
  • Erik Bye synger Skjæraasen (1966)
  • Jeg vet en vind (1972)
  • Gjensyn, samlealbum (1974)
  • Gammel er min fjord (1974)
  • Blow Silver Wind (1976)
  • En dobbel deylighet, sammen med Birgitte Grimstad (1978)
  • Norske folketoner (1978)
  • Askøyarven vil vi verja: Erik Bye gjester Askøy (1978)
  • Vandring på Vår Herres klinkekule (1985)
  • Langt nord i livet (1994)
  • En sang under skjorta – et visevalg fra skattkammeret, samlealbum (1995)
  • I dur og brott, sammen med Kongelige Norske Marines Musikkorps (2003)
  • Støv og stjerner (2003)

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Asbjørn Bakke (2017) Erik Bye. Aschehoug forlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg