Faktaboks

Leo Eitinger
Født
12. desember 1912, Lomnice, Tsjekkia
Død
15. oktober 1996, Oslo
Virke
Tsjekkisk-norsk psykiater
Familie

Foreldre: Kommunaltjenestemann Salomon Eitinger og Helene Kurz.

Gift 1946 med Elisabeth («Lisl») Kohn (30.11.1914–14.3.1999), datter av bankmann Robert Kohn og Marianne Weissl.

Leo Eitinger

Foto 1988. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Leo Eitinger
Av /NTB Scanpix ※.

Leo Eitinger var en norsk psykiater som gjorde viktig klinisk forskningpsykiske sykdommer hos flyktninger og overlevende fra konsentrasjonsleirer, og la grunnlaget for utviklingen av krise- og katastrofepsykiatri som fag i Norge.

Eitinger var født av jødiske foreldre i nærheten av byen Brno i Syd-Mähren i det nåværende Tsjekkia, den gang en del av Østerrike-Ungarn. Han studerte medisin i Brno. Etter den tyske okkupasjonen av Tsjekkoslovakia i 1939 flyktet han til Norge og etablerte seg som lege, men mistet legelisensen ved den tyske okkupasjonen i 1940. Han engasjerte seg i motstandsarbeidet i Norge og ble i 1942 arrestert og sendt i konsentrasjonsleir i Auschwitz og Buchenwald i 1942–1945.

Etter andre verdenskrig vendte Eitinger tilbake til Norge, hvor han ble spesialist i psykiatri og tok doktorgraden i medisin i 1958 på en avhandling om psykisk helse blant flyktninger. I 1966 ble han professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo og leder av psykiatrisk klinikk. Han var formann i Den rettsmedisinske kommisjons psykiatriske seksjon fra 1983.

Eitinger var en internasjonalt kjent forsker, blant annet gjennom sine etterundersøkelser av tidligere konsentrasjonsleirfanger sammen med professor Axel Strøm og av politiske flyktninger. ICD-10 har en egen sykdomsgruppe, «varige personlighetsforandringer etter katastrofale påkjenninger», som bygger på Eitingers arbeider. Krise- og katastrofepsykiatriens sterke posisjon i Norge springer ut av hans arbeider.

Eitinger var medlem av Legekommisjonen for krigsinvalider fra 1957. Han fikk i 1954 Kongens gullmedalje for en avhandling om militærlivets innflytelse på psyken. Sammen med sin ektefelle Lisl innstiftet han i 1984 UiOs menneskerettighetspris – Lisl og Leo Eitingers fond.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Leo Eitinger
Historisk befolkningsregister-ID
pc00000002778982

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg