Leo Eitinger

Faktaboks

Leo Eitinger
Født
12. desember 1912, Lomnice, Tsjekkia
Død
15. oktober 1996, Oslo

Foto 1988. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Leo Eitinger
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Leo Eitinger var en norsk psykiater som gjorde viktig klinisk forskningpsykiske sykdommer hos flyktninger og overlevende fra konsentrasjonsleirer, og la grunnlaget for utviklingen av krise- og katastrofepsykiatri som fag i Norge.

Eitinger var født av jødiske foreldre i Böhmen i det nåværende Tsjekkia, den gang en del av Østerrike-Ungarn. Han studerte medisin i Brno. Etter den tyske okkupasjonen av Tsjekkoslovakia i 1939 flyktet han til Norge og etablerte seg som lege, men mistet legelisensen ved den tyske okkupasjonen i 1940. Han engasjerte seg i motstandsarbeidet i Norge og ble i 1942 arrestert og sendt i konsentrasjonsleir i Auschwitz og Buchenwald i 1942–1945.

Etter andre verdenskrig vendte Eitinger tilbake til Norge, hvor han ble spesialist i psykiatri og tok doktorgraden i medisin i 1958 på en avhandling om psykisk helse blant flyktninger. I 1966 ble han professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo og leder av psykiatrisk klinikk. Han var formann i Den rettsmedisinske kommisjons psykiatriske seksjon fra 1983.

Eitinger var en internasjonalt kjent forsker, blant annet gjennom sine etterundersøkelser av tidligere konsentrasjonsleirfanger sammen med professor Axel Strøm og av politiske flyktninger. ICD-10 har en egen sykdomsgruppe, «varige personlighetsforandringer etter katastrofale påkjenninger», som bygger på Eitingers arbeider. Krise- og katastrofepsykiatriens sterke posisjon i Norge springer ut av hans arbeider.

Eitinger var medlem av Legekommisjonen for krigsinvalider fra 1957. Han fikk i 1954 Kongens gullmedalje for en avhandling om militærlivets innflytelse på psyken. Sammen med sin ektefelle Lisl innstiftet han i 1984 UiOs menneskerettighetspris – Lisl og Leo Eitingers fond.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg