Faktaboks

Lise Klaveness
Født
19. april 1981, Meland
Lise Klaveness
Lise Klaveness er direktør for avdeling for elitefotball i Norges Fotballforbund.
Lise Klaveness
Av /NTB Scanpix.

Lise Klaveness er president i Norges Fotballforbund (NFF) og tidligere norsk fotballspiller, offensiv midtbanespiller og spiss.

Ifølge NRK var Klaveness i 2018 verdens første kvinnelige ekspertkommentator under et herre-VM i fotball. Som aktiv har Klaveness vunnet cup og serie i både Norge og Sverige og blitt kåret til Årets spiller i Toppserien.

Leder i Norges Fotballforbund

Lise Klaveness var i perioden 2018—2022 direktør for avdeling for elitefotball i Norges Fotballforbund. Fra mars 2022 er hun president i Norges Fotballforbund.

Fakta

  • A-landskamper: 73. Antall mål: 9
  • Aldersbestemte landslag: 36 kamper fra J 16 til U 21. Mål: 12
  • Kamper i Toppserien: 231. Antall mål: 84
  • Klubber: Sandviken (1997–99), Arna-Bjørnar (2000), Athene Moss (2001), Asker (2002–2005), Umeå (2006–07), Asker (2008) og Stabæk (2009–11). Ungdomsklubb: Kvernbit

Spillestil

Klaveness var en kreativ, teknisk god og fotballsmart spiller, som gjerne fikk playmakerrollen. Hun var også taklingssterk og en god duellspiller med hodestyrke. Fra sin offensive midtbaneposisjon var hun både tilrettelegger med mange målgivende pasninger og selv en målfarlig avslutter. Mot slutten av karrieren økte målfarligheten, og i 2010 ble hun toppscorer i Toppserien.

Karriere

Klaveness har gjennom det meste av karrieren vært offensiv midtbanespiller, men har også spilt spiss, blant annet på landslaget. Hun startet karrieren i lokalklubben Kvernbit og viste seg tidlig som en god spiller. Bare 16 år gammel, i 1997, gikk hun til Sandviken i toppdivisjonen og debuterte samme år på J 16-landslaget. I debutkampen mot Danmark scoret hun to av de norske målene i en kamp Norge vant 4–2.

Etter å ha spilt på alle aldersbestemte landslag fra J 16 til U 21, fikk hun sitt gjennombrudd i Asker, der hun vant cupmesterskapet i 2005, spilte seg inn på landslaget og var med på laget som tok EM-sølv samme år. Da Asker samme høst ble flyttet én divisjon ned grunnet økonomisk rot, gikk Klaveness til den svenske toppklubben Umeå, der hun både ble svensk seriemester to år på rad, cupmester og spilte Mesterliga-finale mot Arsenal i 2007.

Etter VM i 2007, der Norge tapte bronsefinalen, mistet Klaveness landslagsplassen etter en kontrovers med landslagstrener Bjarne Berntsen. Ifølge flere medier skal landslagstrener Berntsen ha erklært Klaveness uønsket på landslaget ved bagasjebåndet på Gardermoen rett etter den 14 timer lange flyreisen fra Kina. Flere landslagsspillere reagerte på hendelsen, og Bjarne Berntsen har i ettertid kalt det «en dum feil» til TV 2.

Etter at Berntsen gikk av som landslagstrener i 2009 og Eli Landsem overtok, ble Klaveness øyeblikkelig tatt inn i varmen igjen. Mot slutten av karrieren spilte hun for Stabæk, vant både cup- og seriemesterskap, ble toppscorer i Toppserien og kåret til Årets spiller av NISO i 2010. Hun la opp som spiller etter sesongen 2011.

Parallelt med fotballen utdannet Klaveness seg til advokat og har arbeidet i advokatfirmaet Hjort, Oslo tingrett og Norges Bank. De siste årene har hun også vært ekspertkommentator for fotball på NRK, og i juni 2018 ble det klart hun overtok for Nils Johan Semb som direktør for elitesatsingen i Norges Fotballforbund. I mars 2022 overtok hun etter Terje Svendsen som president i NFF.

Meritter på landslaget

Klaveness vant EM-sølv i 2005, var på det norske VM-laget i 2003 (utslått i kvartfinalen), 2007 (utslått i semifinalen og 1–4-tap i bronsefinalen mot USA) og 2011 (utslått i gruppespillet).

Meritter i klubbfotball

Klaveness ble norsk cupmester med Asker i 2005, svensk seriemester med Umeå i 2006 og vant the double, serie- og cupmesterskapet med Umeå i 2007. Laget tok seg også til Mesterligafinalen i 2007, den gang avgjort etter hjemme-/bortekamp, men tapte sammenlagt 0–1 for Arsenal. I 2010 vant hun seriemesterskapet med Stabæk og i 2011 det norske cupmesterskapet med samme klubb.

Hedersbevisninger

Lise Klaveness ble kåret til Årets spiller av NISO i Toppserien i 2010 og var med på Årets lag i 2004, 2008, 2009 og 2010. I 2010 ble hun også toppscorer i Toppserien med 21 mål på 22 kamper.

Lise Klaveness ble tildelt Fritt Ords Honnør i 2022 for sin modige og direkte tale om menneskerettighetsbrudd og diskriminering, på kongressen til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) i Qatar.

I 2022 ble Klaveness også tildelt Rettssikkerhetsprisen for sin tale under FIFA-kongressen i Doha i mars samme år, der hun kritiserte blant annet diskriminering, manglende åpenhet, unnfallenhet overfor menneskerettighetene og korrupsjon i FIFA-systemet. Hun delte prisen med Tromsø Idrettslag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Sverre Olav Lundal

Artikkelen er ikkje oppdatert. Klaveness er tidlegare fotballspelar. Ho er tilsett som direktør for elitefotballavdelinga i Norges Fotballforbund i 2018.

svarte Jan Holm

Kommer ny oppdatering i morgen.

skrev David A. Tørre

Hei! Jeg har to innspill: 1. Det står mellom linjene, men Lise Klaveness er, ifølge NRK, verdens første kvinnelige ekspertkommentator i et herre-fotball-VM, ikke sant? Slik det står nå er det mulig å misforstå og tro at hun er verdens første kvinnelige ekspertkommentator i et hvilket som helst herre-VM, altså uavhengig av sport. Kanskje det derfor er lurt å skrive "herre-fotball-VM" istedenfor "herre-VM"? 2. Jeg kjente ikke til at NFF tidligere i år har, som de selv skriver, tatt grep for å styrke elitesatsingen i norsk fotball, Etter å ha lest om det, er inntrykket mitt at dette, inkludert ansettelsen av Lise Klaveness, er noe man bør si noe mer om i artikkelen – kanskje et eget avsnitt er på plass? Forslag til tekst: "I 2018 gikk Norges Fotballforbund ut og fortalte at de ønsket å styrke satsingen på elitefotball/landslag, med begrunnelsen at norsk fotball ikke har nådd sine mål. NFF valgte derfor å dele sporten inn i to avdelinger, NFF breddefotball og NFF elitefotball, der landslagene hører inn under den sistnevnte avdelingen. De to avdelingene skulle få hver sin leder, men i ett faglig fellesskap. Senere i 2018 ble det kjent at Lise Klaveness hadde blitt håndplukket til jobben som leder (direktør) for NFF elitefotball. Hun fikk det som dermed er den høyeste trenerjobben i Norges Fotballforbund. Etter å ha gratulert henne, supplerte mangeårig sportskommentator Esten O. Sæther artikkeloverskriften sin med den treffende setningen "Det tok en mannsalder å få rett kvinne på plass."." Med et avsnitt à la det ovenfor tror jeg det kommer tydeligere frem hva NFF har gjort, noe jeg synes det er fint å forklare overfor leseren – det er ikke gitt at han eller hun har fått med seg denne endringen i NFF. I tillegg mener jeg det er bra å få frem at det er den høyeste trenerjobben i NFF. Esten O. Sæthers treffende kommentar er et fint supplement – også med tanke på at artikkelen om Lise Klaveness er en del av serien om kvinnelige pionerer. Med vennlig hilsen David Tørre Asprusten

svarte Jan Holm

Takk for god kommentar.«Herre-VM i fotball» er lagt inn. En del av det andre passer bedre inn i den relativt nye artikkelen «norsk fotball» og kan innarbeides der. Jeg skal se på det i løpet av neste uke. Hilsen Jan

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg