Faktaboks

Leo Ajkic
Født
21. november 1983, Mostar, Jugoslavia
Leo Ajkic
Leo Ajkic
Av /VG/NTB.

Leo Ajkic er en norsk-bosnisk programleder, journalist, hiphopmanager og skuespiller, oppvokst i Mostar og Bergen. Han er best kjent for NRK-dokumentarer som Flukt og Rus.

Bakgrunn

Leo Ajkic kom til Norge med familien som 11-åring, som flyktninger fra Bosniakrigen. Han vokste opp i Bergen, og ble på basketbanen på Ny-Krohnborg skole i Løvstakken kjent med et spirende hiphopmiljø i byen, blant annet de kommende artistene John Olav Nilsen og Girson Dias.

Hiphopmanager

I 2001 ble Ajkic organisator og manager for hiphopgruppen Freakshow, med blant annet Nilsen og Lars Vaular i rekkene, samtidig som han startet plateselskapet G-Huset. Han rappet ikke selv, men gjorde seg bemerket på flere plater, med korte monologer fremført med den norsk-bosniske aksenten og tonefallet som nærmest er blitt hans varemerke. Gjennom årene har han vært manager for flere bergensartister i kortere eller lengre tid, som A-Laget, Angelo Reira, Klaus Perry, Myra og ikke minst Kamelen.

Tv-karriere og priser

I 2007 begynte Ajkic å jobbe som programleder for Bergens Tidendes tv-kanal BTV, og laget serier som Kåk, Gate og THC-effekten. I 2010 begynte han å jobbe for NRK P3, der han blant annet jobbet med Badevaktene (2010), Leo tester Hove (2010–2011) og Leo & de utstøtte (2012) samt TV-seriene Leo og u-landslaget (2012) og Typen til (2013–2014).

Så hevet han ambisjonsnivået med NRK-dokumentarserien Flukt (2017), der han brukte sin egen bakgrunn som flyktning til å rette blikket mot flyktningkrisen. Han fikk Fritt Ords honnør og Ole Vig-prisen for arbeidet, mens serien vant Gullruten for beste mannlige programleder, beste dokumentarserie og beste regi, enkamera. I 2019 mottok Ajkic Jonasprisen.

Han vant Gullruten igjen, som «beste programleder – nyhet, sport eller aktualitet», for Rus (2021), en dokumentarserie bygd over samme lest som Flukt, om norsk ungdom og rus. Serien vant også Fagrådets pris for «godt ruspolitisk arbeid».

Leo Ajkic har også vært skuespiller på film og TV. Som regel spiller han seg selv, eller en karikert versjon, men han har også spilt andre roller, som i Lilyhammer (2013), Kraftidioten (2015) og Rykter (2022).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg