Thomas Thiis-Evensen

Faktaboks

Thomas Thiis-Evensen
Thomas Schieldrup Thiis-Evensen
Født
17. mai 1946, Porsgrunn
Thomas Thiis-Evensen mottar St. Hallvard-medaljen
Thomas Thiis-Evensen mottar St. Hallvard-medaljen
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Thomas Thiis-Evensen er en norsk arkitekt.

Han er utdannet ved Arkitekthøgskolen i Oslo (AHO) 1972 og ble i 1982 dr.philos. på avhandlingen Archetypes in Architecture. Han ble professor ved Universitetet i Lund i 1989 og ved institutt for arkitekturteori og historie ved AHO i 1992.

Ved siden av sin praksis som arkitekt, med blant annet rehabilitering av St. Olav Domkirke i Oslo (1976, sammen med Jan Sigurd Østberg) og St. Svithun katolske kirke i Stavanger (1983), er han kjent som skribent og arkitekturkritiker i fag- og dagspresse og for en serie programmer i radio og TV. Han ledet utarbeidelsen av Estetisk plan for Oslo fra 1991, som resulterte i at de viktigste sentrumsgatene fikk ny brostein og store steinheller på fortauene og at papirkurver og benker ble skiftet ut med nye i en bebyggelsestilpasset stil til unionsoppløsningsjubileet i 2005. Han var medlem av arkitekturutvalget for OL på Lillehammer i 1994 og ansvarlig for utarbeidelse av estetiske planer for Gjøvik og Hamar 1992. Han har også vært mye brukt som rådgiver for offentlige og private utbyggingsprosjekter.

Thiis-Evensen har blant annet utgitt bøkene Byens uttrykksformer (1992) og Europas arkitekturhistorie: fra idé til form (1995), en lærebok til bruk i den videregående skolen og Roma – Syv vandringer (2009).

Han ble tildelt Fritt Ords honnørpris i 1990 og St. Hallvard-medaljen i 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg