Valencia (by i Venezuela)

I gamlebyen står fargerik arkitektur fra kolonitiden.
Av /flickr.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Valencia er Venezuelas tredje største by, med om lag 1 900 000 innbyggere i storbyområdet. Byen ligger ved elven Cabriales, 120 kilometer vest for Caracas, og utgjør hovedstaden i delstaten Carabobo.

Faktaboks

Uttale
balˈensia

Næringsliv

Valencia er et av Venezuelas største industrisentre. Næringsmiddelindustrien er betydelig, med fremstilling av dyrefôr, meierivarer og vegetabilsk olje. Det produseres også kunstgjødsel, kjemiske artikler, tekstiler og bildeler. Byen ligger midt i et rikt jordbruksdistrikt med stor produksjon av appelsiner, sukkerrør og bomull.

Bybeskrivelse

Valencia har internasjonal flyplass og motorveiforbindelse til havnebyen Puerto Cabello og hovedstaden Caracas. En trikkelinje forbinder bykjernen med nabokommunene Naguanagua og San Diego. I byen finnes katedral, opprinnelig fra 1580, teater, museer, akvarium og en stor tyrefektingsarena. Universitet i Carabobo (1852) er et av landets viktigste offentlige universiteter.

Historie

I prekolumbisk tid var området bebodd av arawak-folk. Byen Nueva Valencia del Rey ble grunnlagt i 1555 av en soldat fra den spanske byen Valencia. Under og etter krigen som ledet til Venezuelas uavhengighet var Valencia republikkens hovedstad tre ganger – i 1812, 1830 (da et stevne i Valencia proklamerte Venezuelas løsrivelse fra Gran Colombia) og i 1858.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg