Faktaboks

Valencia
Uttale
balˈensia
Valencia, Venezuela
I gamlebyen står fargerik arkitektur fra kolonitiden.
Av /flickr.
Lisens: CC BY 2.0

Valencia er Venezuelas tredje største by, med om lag 1 900 000 innbyggere i storbyområdet. Byen ligger ved elven Cabriales, 120 kilometer vest for Caracas, og utgjør hovedstaden i delstaten Carabobo.

Næringsliv

Valencia er et av Venezuelas største industrisentre. Næringsmiddelindustrien er betydelig, med fremstilling av dyrefôr, meierivarer og vegetabilsk olje. Det produseres også kunstgjødsel, kjemiske artikler, tekstiler og bildeler. Byen ligger midt i et rikt jordbruksdistrikt med stor produksjon av appelsiner, sukkerrør og bomull.

Bybeskrivelse

Valencia har internasjonal flyplass og motorveiforbindelse til havnebyen Puerto Cabello og hovedstaden Caracas. En trikkelinje forbinder bykjernen med nabokommunene Naguanagua og San Diego. I byen finnes katedral, opprinnelig fra 1580, teater, museer, akvarium og en stor tyrefektingsarena. Universitet i Carabobo (1852) er et av landets viktigste offentlige universiteter.

Historie

I prekolumbisk tid var området bebodd av arawak-folk. Byen Nueva Valencia del Rey ble grunnlagt i 1555 av en soldat fra den spanske byen Valencia. Under og etter krigen som ledet til Venezuelas uavhengighet var Valencia republikkens hovedstad tre ganger – i 1812, 1830 (da et stevne i Valencia proklamerte Venezuelas løsrivelse fra Gran Colombia) og i 1858.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg