Venezuela (fossefall i elven Carrao)

Den spektakulære naturen i nasjonalparken Canaima, sørøst i Venezuela, tiltrekker mange turister. Bildet er tatt fra elven Carrao nedenfor Hachafallene. Fjellet i bakgrunnen, Auyán Tepui, er kildefjellet for Salto del Angel, verdens høyeste foss. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB ※.
Venezuela, Orinoco

Den 2140 km lange elven Orinoco renner gjennom et vidstrakt sletteland, Llanos. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB ※.

Venezuela Landskap nær byen Mérida, sør for Lago de Maracaibo.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Venezuela. Salto Angel, verdens høyeste fossfall. Total fallhøyde er 979 meter, loddrett fallhøyde er 807 meter. Fossen dannes av elven Churún i Guyanahøylandet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Venezuela. Fra nasjonalparken Canaima i Guyanahøylandet i sørøstlige del av Venezuela. Fossen, Hacha, er en av flere fossefall som gjennomskjærer dette høylandet. Platåfjellet i bakgrunnen kalles en tepuy, og er typisk for området.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Venezuela. Øya Margarita, utenfor Venezuelas nordkyst, er blitt et populært reisemål i senere år. Den østlige delen har noe skog og frodigere daler, den vestlige delen er tørrere og har lite vegetasjon. Øya har lite nedbør, og vann fraktes i rørledning fra fastlandet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Venezuela har en variert geografi og topografi som omfatter både den karibiske kysten, Amazonasregnskogen, lavlandet (Llanos) og nordenden av Andesfjellene.

Den østlige delen av landet, øst og sør for Orinoco, utgjøres av Guyanahøylandet, også kjent som Amasonasskjoldet. Dette er en del av et kontinentalskjold med grunnfjellsbergarter dannet i prekambrisk tid. Høylandet når 2950 meter over havet i Auyán-tepuy og er gjennomskåret av dype daler med mange høye fosser, blant annet verdens høyeste, den 978 meter høye Angelfossen. Orinocos flate bekken, slettelandskapet Llanos, danner overgang mot fjellene i nord og vest.

En nordlig utløper av Andesfjellene, Cordillera Oriental, går inn i Venezuela i to armer; Sierra de Perijá, som danner grense mot Colombia i vest, og Cordillera de Mérida, som strekker seg mot nordøst og når 4978 meter over havet på toppen av fjellet Pico Bolívar. Disse to fjellkjedene omkranser sletta omkring den grunne Maracaibosjøen.

Mot øst deler Cordillera de Mérida seg i flere parallelle kjeder med fruktbare bekkener imellom, blant annet med Caracasdalen og hovedstaden Caracas. Lengst i øst fører utløpere av fjellkjeden over halvøyen Paria mot Trinidad, og sør for denne utbrer Orinocos vidstrakte delta seg.

Til Venezuela hører også Isla de Margarita, La Tortuga og cirka 70 andre øyer i Det karibiske hav.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg