Venezuela. Salto Angel, verdens høyeste fossfall. Total fallhøyde er 979 meter, loddrett fallhøyde er 807 meter. Fossen dannes av elven Churún i Guyanahøylandet.

av Anon. Begrenset gjenbruk

Venezuela. Øya Margarita, utenfor Venezuelas nordkyst, er blitt et populært reisemål i senere år. Den østlige delen har noe skog og frodigere daler, den vestlige delen er tørrere og har lite vegetasjon. Øya har lite nedbør, og vann fraktes i rørledning fra fastlandet.

Anon. Begrenset gjenbruk

Den østlige delen av Venezuela, øst og sør for Orinoco, utgjøres av Guyanahøylandet, del av et kontinentalskjold med grunnfjellsbergarter dannet i prekambrisk tid. Høylandet når 2950 moh. i Auyán Tepuy, og er gjennomskåret av dype daler med mange høye fosser, blant annet verdens høyeste, den 978 m høye Salto del Ángel. Orinocos flate bekken, slettelandskapet Llanos, danner overgang mot fjellene i nord og vest.

En nordlig utløper av Andesfjellene, Cordillera Oriental, går inn i Venezuela i to armer; Sierra de Perijá, som danner grense mot Colombia i vest, og Cordillera de Mérida, som strekker seg mot nordøst og når 5007 moh. i Cerro Bolívar. Disse to fjellkjedene omkranser sletta omkring den grunne lagunesjøen Lago de Maracaibo.

Mot øst deler Cordillera de Mérida seg i flere parallelle kjeder med fruktbare bekkener imellom, blant annet med Caracasdalen og hovedstaden Caracas. Lengst i øst fører utløpere av fjellkjeden over Península de Paria mot Trinidad, og sør for denne utbrer Orinocos vidstrakte delta seg.

Til Venezuela hører også Isla de Margarita, Isla La Tortuga og ca. 70 andre øyer i Det karibiske hav.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.