Then
«Then» kunstverk av Carla Arocha fra 1994.
Then
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Kunsten i Venezuela viser nær tilknytning til spansk kunst. De eldste byggverk fra kolonitiden er oppført etter spanske forbilder og til dels utført av spanske arkitekter. Renessansearkitekturen kom relativt sent til Venezuela og røper en tydelig videreføring av den såkalte platereskstilen.

Barokken ble innledet ved en rekke store, treskipede katedraler utført i Juan de Herreras klassisistiske stil. I nord fikk barokken et særpreg, inspirert av utviklingen i Honduras og Guatemala. Likesom i Spania kom mudéjar-stilen til å blomstre opp i barokkens siste fase.

Billedkunsten var i kolonitiden hovedsakelig knyttet til kirkeutsmykninger. Kirkene ble prydet både innvendig og utvendig med utskjæringer. Først etter den politiske frigjøringen på 1800-tallet ble billedkunsten knyttet til statlige akademier. I disse årene blomstret maleriet opp, og gjennomgikk en utvikling som i store trekk gjenspeilet utviklingen i Europa. På 1900-tallet ble billedkunsten særlig inspirert av meksikanske forbilder.

Moderne arkitektur er godt representert ved Carlos Raul Villanueva (1900–1975), som blant annet oppførte en rekke byggverk for universitetet i Caracas i årene 1950–1954.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg