Joropo
Instrumentene som tradisjonelt brukes til å akkompagnere nasjonaldansen joropo er cuatro, harpe og maracas.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Venezuela er preget av karibiske musikksjangere som salsa, merengue og calypso. Musikklivet er farget av afrikanske og europeiske tradisjoner. Joropo er Venezuelas nasjonaldans og nasjonalinstrumentet er cuatro.

Folkemusikk

Urbefolkningens musikk varierer fra rituelle, resitativiske former til sanger og instrumentalmelodier på fløyte og horn. Deres musikk er i stor grad fortrengt, men quenas (kantblåst fløyte) benyttes til danser som har fått ny popularitet. Folkemusikken i kystområdene har sterke røtter i afrikansk-amerikansk kultur med vekselsang og polyrytmikk, også nedfelt i musikkaktivitet knyttet til kirkelige høytider. Spanske tradisjoner dominerer i innlandet, i barnesanger, arbeidssanger, religiøs musikk og dansemusikk. Populære urbane musikkformer er merengue og pasillo (en variant av vals). Nasjonaldansen joropo er preget av kystkulturens afrikanske røtter. De viktigste instrumentene i folkemusikken er nasjonalinstrumentet cuatro (lite gitarinstrument) harpe, gitar og maracas. Ellers brukes mandolin, fiolin, trommer og andre rytmeinstrumenter, blant annet charrasca (skrapeinstrument), og quitiplas (bambusrør som stampes mot bakken).

Kunstmusikk

Gustavo Dudamel
Gustavo Dudamel er en verdenskjent dirigent med en karismatisk og utadvendt stil. Han har dirigert flere av verdens viktigste orkestre, og er også kjent for sitt engasjement for El Sistema, en organisasjon som fremmer musikkundervisning for utsatte barn og ungdom.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Kolonistene innførte europeisk kirkesang fra 1590-årene, og kirkemusikk har spilt en dominerende rolle. En rekke komponister var aktive ved slutten av koloniperioden, med José Ángel Lamas (1775–1814) som den ledende. Fremveksten av et offentlig musikkliv på 1800-tallet illustreres ved verker i romantisk stil av José Ángel Montero (1832–1881), som skrev opera, kirkemusikk og zarzuelas, og Federico Villena (1835–1900), som skrev kammermusikk, sanger, kirkemusikk og zarzuelas. Ellers dominerte patriotiske sanger og salongmusikk på amatørbasis, blant annet den populære valse criollo. Et profesjonelt nivå ble først mulig i tiden etter den første verdenskrig, med politisk stabilitet og blomstrende økonomi. Den ledende komponisten, Vicente Emilio Sojo (1887–1974), og den mer nasjonalistisk orienterte Juan Bautista Plaza (1898–1965) skapte musikk innenfor et postromantisk tonespråk. Impresjonisme og folkemusikk danner utgangspunktet for senere komponister som Antonio Estévez (1916–1988), mens Rhazes Hernández López (1918–1991) og Alexis Rago (1930–2009) representerte avantgarden.

Gustavo Dudamel (født i 1981) er en av verdens ledende dirigenter. Han har blant annet dirigert Wienerfilharmonien, Los Angeles-filharmonien og orkesteret ved Metropolitan-operaen. Fra 2007 til 2012 var han sjefdirigent for Göteborgs Symfoniker.

Musikkundervisning

El Sistema er et venezolansk nettverk av ungdomsorkestre som tilbyr gratis undervisning og klassiske musikkinstrumenter til barn og ungdom, med spesiell fokus på barn fra fattige familier. Organisasjonen ble særlig kjent gjennom det nasjonale ungdomsorkesteret Orquesta Sinfónica Simón Bolívar og dets dirigent Gustavo Dudamel. El Sistema har fått stor internasjonal oppmerksomhet og inspirert lignende musikkpedagogiske prosjekter i mange land, blant annet i Norge i regi av Norsk kulturskoleråd. Organisasjonen og dens grunnlegger José Antonio Abreu ble tildelt Polarprisen i 2009.

Populærmusikk

Los Amigos Invisibles i San Diego i 2016.
Los Amigos Invisibles er et band fra Venezuela med suksess i spanskspråklige land.

Latinamerikanske sjangre som salsa og merengue er svært populære. Oscar D'León (født i 1943) er en verdensstjerne innen salsa. Venezuela er også en del av kulturområdet for spanskspråklig rock.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg