Stort sett stemmer dyrelivet i Venezuela overens med det som ellers finnes i tropisk Sør-Amerika. Av store rovdyr finnes puma, jaguar og ozelot og en rekke mindre kattearter. Skogene huser aper, særlig brøleaper og kapusineraper med gripehale. Av større skogdyr finnes tapir, spydhjorter og halvbjørner (krabbebjørn, snohalebjørn, olingoer). Pungrotter og de eiendommelige gomlerne maurslukere, dovendyr og beltedyr forekommer også. Av andre pattedyr kan nevnes mårdyr (andesskunk, grisoner, taira) og i steppelandskapene duskhalekanin. Flaggermusene er rikt representert, blant annet ved alle de tre artene av ekte (blodsugende) vampyrer.

I elvene lever manater (sjøkuer) og elvedelfin, og av krypdyr alligator og kaimaner foruten flodskilpadder. Her finnes også kvelerslanger som anakonda og kongeboa foruten en del giftslanger. Løvfrosker lever i trærne, og av padder er det mange arter.

Med 1380 arter har Venezuela en av verdens rikeste fuglefaunaer. Langs kysten hekker brunpelikan, suler, flamingo og terner; vadefugler fra nord overvintrer i stort antall. Våtmarkene huser tallrike hegrer, storker, ibiser og rikser, mens gjeterfugler og plystreender er karakteristiske for Llanos. I skogene hokkoer, papegøyer (bl.a. araer og amazonpapegøyer, i alt 50 arter), kotingaer, tanagarer og trupialer. Tinamuer, trompeterfugler og maurtroster holder til på skogbunnen. Andre artsrike familier er kolibrier, tukaner og spetter. Av rovfugler kan nevnes den store kongekondoren, svartkondor og kalkunkondor samt glenter og harpyørn.

Elvene er fiskerike, her lever lungefisk, elektroål og de aggressive pirajaene. Insektlivet er også meget rikt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.