Angelfossen

Salto Ángel fotografert fra fly. 

Salto del Ángel i Venezuela er verdens høyeste foss. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Angelfossen, eller Salto Ángel, er en foss i Venezuela. Det er verdens høyeste fossefall med en total fallhøyde på 979 meter. Loddrett fallhøyde er 807 meter. Fossen ligger i nasjonalparken Canaima i delstaten Bolívar.

Faktaboks

Også kjent som
spansk: Salto Ángel
engelsk: Angel Falls
pemon: Kerepakupai Vená

På språket pemon som brukes av urbefolkningsgruppen Pemon som er bosatt i området, heter fossen Kerepakupai Vená, som betyr «vannfallet fra det dypeste stedet».

Fossen dannes av Río Churún, som er en bielv til Caroní, Venezuelas nest lengste elv. Fossen faller ned fra fjellplatået Auyán-Tepuí i Guyana-høylandet.

Navnet

Salto Ángel har navnet sitt fra amerikaneren James Angel, som oppdaget vannfallet fra et småfly i 1937. Han var da på jakt etter en gullåre. Senere samme året falt Angels fly ned da han var på en ny ekspedisjon i området, og vannfallet ble oppkalt etter han. Det var ingen omkomne i ulykken, men Angel sin aske ble strødd over fossen da han døde i 1960.

Turisme

Vannfallet er et at Venezuelas største turistattraksjoner. Det ligger i et vanskelig tilgjengelig område dypt inni jungelen. Vanligvis kommer turister med småfly fra Ciudad Bolívar, Puerto Ordaz eller Caracas. En ankommer da leiren Caroní, og resten av reisen til selve vannfallet blir gjort med kano og til fots. Turistsesongen er hovedsakelig i regntiden fra desember til juni når fossen har størst vannføring. Toppen av vannfallet er ofte skjult i tåke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg