santería

Santería ritual
Santeríaritual i Havanna, 2014.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Santería er en synkretisk religion fra Cuba med elementer fra yoruba-religion, katolisisme og spiritisme inspirert av Allan Kardec.

Yorubaene utgjorde en stor del av slavene som i løpet av den transatlantiske slavehandelen kom til Cuba, der katolisismen var statsreligion. Katolsk lære ble av yorubaene ansett som en av flere veier for å komme i kontakt med deres guder, og som et annet uttrykk for den samme sannheten. Dette, kombinert med en sterk innflytelse fra Allan Kardec og hans spiritisme, er utgangspunktet for santerías utvikling.

Sentral i santería er læren om «den høyeste gud» (Olodumare, Olorun eller Olofi) og under han/henne flere underordnede guder (orichas eller santos) som alle samsvarer med en katolsk helgen. Santería har et ikke-dualistisk verdensbilde – gudene eksisterer i denne verden, og mennesker kan få tilgang til deres kraft gjennom ritualer. Ritualene inkluderer sang, trommer, ofringer og transetilstander.

I dag er santería spredd til land som USA, Mexico, Venezuela, Spania samt flere karibiske land. Santería knyttes også til haitisk voodoo og brasiliansk candomblé.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Clark, Peter: New Religions in Global Perspective. Routledge, New York: 2006. s. 220-226.

Kommentarer (3)

skrev Jan Sverre Knudsen

Yorubere og yorubisk høres veldig rart ut, og skiller seg fra hvordan det står i artikkelen Yoruba. Det er vel riktigere med yorubaer. Og i stedet for yorubisk religion er det vel bedre med youruba-religion. Det kunne jo også nevnes at yoruba er opprinnelig et nigeriansk folk.

svarte Geir Winje

hei, denne artikkelen er fra før min tid (tror jeg)

jeg kjenner ikke de språklige særtrekkene her

du må gjerne foreslå endringer, så godkjenner jeg dem når de kommer

ser at du har ansvaret for verdensmusikk - har du incredible string band på lista di?

geir w

skrev Jan Sverre Knudsen

Hei, da har jeg foreslått endringer så språket blir OK i hvert fall. fint om du godkjenner. Incredible String Band er det Jon Vidar Bergan som tar hånd om.
Jan Sverre

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg