caudillismo

Caudillismo er en betegnelse som på spansk, spesielt i Sør-Amerika, brukes om det at sosiale bevegelser, politiske partier og allianser står og faller ved en enkelt, karismatisk person.

Ordet har sin rot i det latinske ordet for hode og betydde opprinnelig militær leder. I dag refererer det til den tendensen at mange politiske bevegelser og partier i Sør-Amerika er bygd opp rundt en sterk og populær leder. En slik leder blir kalt en Caudillo. En Caudillo kjennetegnes ved at han har stor karisma, er svært populær, frir til ”vanlige folk” og at det skapes en forventning om at han er den eneste som kan lede landet ut av problemene. Det skapes en personkult og det legges lite vekt på å bygge institusjoner og organisasjoner som er personuavhengige. Eksempler på caudillos er Juan Peron, tidligere svært populær president i Argentina, Hugo Chavez i Venezuela og frigjøringshelten Simón Bolivar.

En grunn til at caudillismo er et så utbredt fenomen er fordi en caudillo appellerer til ”folk flest” og ikke er en del av en liten, lukka elite. I land der politisk makt har vært begrensa til noen, blir slik populisme sett på som å gi folket makt. Negative sider ved caudillismo er at når en populær leder ikke klarer å innfri urealistiske løfter, blir han avløst av en leder som mener det motsatte og snur opp ned på alt. Dette fører ofte til politisk polarisering, dårlig utbygde politiske institusjoner som ikke har styrke uten en leder som bestemmer alt, og en personkult som legger til rette for korrupsjon.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg