Caracas

Utsikt over Venezuelas hovedstad Caracas. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Uregulert og uformell bebyggelse (barrio) i bydelen Catia vest i Caracas.

Artikkelstart

Caracas er hovedstaden i Venezuela, med en befolkning på 2 934 600 personer (2018). Tettbebyggelsen ligger dels i det føderale distriktet Caracas (1930 kvadratkilometer), dels i delstaten Miranda, og strekker seg omtrent 15 kilometer nord–sør og nesten 30 kilometer øst–vest.

Faktaboks

Uttale
karˈakas

Caracas ligger i et fruktbart dalføre drøye 900 meter over havet, ved foten av Cordillera del Litoral (opp til 2640 meter over havet), rundt 10 kilometer sør for havnebyen La Guaira ved Karibiske hav. Byen er avgrenset mot havet i nord med fjellkjeden Ávila, som også er en nasjonalpark.

Administrative forhold

Byen Caracas består av kommunen (municipio) Libertador og 22 bydeler (parroquias), og utgjør også et føderalt distrikt (Distrito Capital), en av 24 føderale enheter i Venezuela. Libertador, sammen med kommunene Baruta, Chacao, El Hatillo og Sucre (i delstaten Miranda) utgjør til sammen det metropolitanske området Caracas (Distrito Metropolitano de Caracas).

Kommunene har valgt borgermester (alcalde), samtidig som Distrito Capital er styrt av en overordnet politisk leder (Jefe de Gobierno del Distrito Capital), utnevnt av presidenten.

Næringsliv og kultur

Caracas er Venezuelas administrative, kulturelle og økonomiske sentrum. Industrien omfatter næringsmiddel-, transportmiddel- og tekstilindustri samt fremstilling av bygningsmateriell.

Politiske institusjoner som presidentpalasset Miraflores, nasjonalforsamlingen, departmenter, høyesterett og den venezuelanske sentralbanken (BCV) ligger i Libertador kommune, sentrert rundt det historiske sentrum med Plaza Bolívar som midtpunkt.

Det relativt nye sentrumet, Centro Simón Bolívar, omfatter et universitetsområde, kontorkomplekser, teatre, rekreasjonsområder og et medisinsk senter. Det moderne universitetsområdet til Universidad Central de Venezuela (UCV, grunnlagt i 1721) er utformet av blant annet arkitekten Carlos Raúl Villanueva og står på UNESCOs liste over verdens natur- og kulturarv.

Samferdsel

Siden tidlig på 2000-tallet har Venezuela satset kraftig på utbygging av motorveier. Her går trafikken gjennom hovedstaden Caracas en tidlig morgen.
Lisens: CC BY 2.0

Caracas har hatt undergrunnsbane (Metro de Caracas) siden 1983. Den har forbindelse til flere forsteder og satellittbyer.

Byen er utgangspunkt for den panamerikanske hovedvei. En moderne motorvei fører til havnebyen La Guaira og Maiquetía med den internasjonale lufthavnen, ved Det karibiske hav. Byen har flere universiteter, høyskoler og museer.

Urbanisering og kriminalitet

De karakteristiske blokkene i arbeiderklassebydelen 23 de Enero i Libertador kommune, med blant annet bydelene Súcre, La Pastora og fjellområdet Ávila i bakgrunnen.

Etter 1950 begynte Caracas å vokse i et hurtig tempo. Denne veksten var i stor grad drevet av en ekspansjon av landets oljeøkonomi, og påfølgende migrasjon fra landsbygden. De nyankomne migrantene etablerte seg i utkantene av byen, og la dermed grunnlaget for dagens fattige bydeler (barrios). Caracas er lang på vei delt mellom en velstående østlig del, og en fattigere vestlig del, med unntak av den enorme østlige slumbydelen Petare i delstaten Miranda.

Flere tiår med uregulerte urbaniseringsprosesser har skapt omfattende utfordringer med infrastruktur, offentlige tjenester, fattigdom, sosial ulikhet og kriminalitet. I løpet av Hugo Chávez' regjeringstid ble det gjort omfattende investeringer i boligbygging og urban infrastruktur i lavinntektsområder. Caracas har en av verdens høyeste drapsrater; de fleste drapene skjer i de fattige bydelene.

Historikk

Statuen av Simón Bolívar på Plaza Bolívar i den historiske delen av Caracas.

Caracas ble grunnlagt av spanjoler i 1567. Byen ble på det nærmeste ødelagt av jordskjelv i 1812, da omtrent 12 000 mennesker omkom. Frigjøringshelten Simón Bolívar ble født i Caracas og er gravlagt i Pantheon. Byen spilte en viktig rolle under frigjøringskrigen mot de spanske koloniherrene og ble hovedstad i republikken Venezuela i 1829.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg