Trinidad og Tobago

Faktaboks

Uttale
trˈinidad og tobˈago
Offisielt navn
Republic of Trinidad and Tobago
Norsk navn
Republikken Trinidad og Tobago
Statsform
Republikk i Karibia
Hovedstad
Port-of-Spain
Innbyggertall
1 354 483
Landareal
5 130 km²
Totalareal
5 130 km²
Innbyggere per km²
264,03
Offisielt/offisielle språk
Engelsk
Religion
Katolsk og protestantisk kristendom, hinduisme
Nasjonaldag
31. august
Statsoverhode
Paula-Mae Weekes
Statsminister
Keith Rowley
Mynt
Dollar à 100 cents
Valutakode
TTD
Nasjonalsang
Forged From The Love of Liberty
Flagg
Riksvåpen

Trinidad og Tobago

Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Ozeloten forekommer i skog- og steppeområder fra Texas til Nord-Argentina.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Artikkelstart

Trinidad og Tobago er en republikk i Karibia. Den består av to øyer som ligger rundt 15 kilometer utenfor kysten av det nordøstlige Venezuela og sør for Grenada i De små antiller. Tobago ligger 30 kilometer nordøst for Trinidad. Øyene er skilt fra det søramerikanske fastland ved stredene Serpent’s Mouth og Dragon’s Mouth.

Landet ble selvstendig i 1962. I motsetning til de fleste land i det engelsktalende Karibia, er landets økonomi i stor grad tuftet på industri. Trinidad og Tobago er et av de mest velstående land i Karibia. Hovedstad er Port of Spain, men største by er San Fernando.

Navnet Trinidad betyr «Treenigheten» og er etter de tre fjelltoppene som preger øyene. Tobago, tidligere Tobaco, er muligens fra indiansk «tambaku», «pipe», som ligger til grunn for ordet tobakk. Begge navn ble gitt av Kristoffer Columbus.

Nasjonalsang er «Forged From the Love of Liberty» («Smidd av frihetskjærlighet»).

Geografi og miljø

Av .

Nordkysten av Trinidad og Main Ridge, det kuperte landskapet på Tobago, domineres av den øst-vestgående fjellkjeden Northern Range, med El Cerro del Aripo, 940 meter over havet, som høyeste topp. Trinidad er ellers hovedsakelig lavland med sletter og sumper på nordkysten og flotte strender på nord- og østkysten. Den store asfaltsjøen Pitch Lake, Jordens største asfaltsjø, ligger i sørvest og er verdens største forekomst av naturlig asfalt. I tillegg til de to hovedøyene er det flere små øyer. Ved kysten finnes korallrev. Geologisk regnes Trinidad og Tobago som en del av Sør-Amerika.

Klimaet er tropisk med små variasjoner i temperatur i løpet av året. Middelverdiene for Port of Spain er 26,6 oC i januar og 26,1 oC i juli. Det faller 1630 milliliter årsnedbør; det regner mest i juli-oktober. Øyene rammes relativt sjelden av orkaner.

En tredjedel av øyene er dekt av tropisk regnskog. Ved kysten er det mangroveskog. Det er registrert omkring 3300 plantearter.

Siden Trinidad og Tobago er nærmere tilknyttet Sør-Amerika enn Antillene, er det flere arter av pattedyr, mer enn 100, enn på andre øyer i Karibia. Det er 472 fuglearter. Landet har 2 nasjonalfugler: rødibis på Trinidad og ilanoshokko på Tobago. Det er om lag 90 arter av reptiler og 30 arter av amfibier, 50 arter av ferskvannsfisker og minst 950 arter av saltvannsfisker samt 40 arter av koraller.

Folk og samfunn

Presidentpalasset i Port of Spain. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Charlotteville på Tobago. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Port of Spain på Trinidad er øyenes hovedstad.
Av .

96 prosent av befolkningen bor på Trinidad, der også de fleste byene og landsbyene er. Befolkningen er sammensatt; 35,4 prosent er av asiatisk og 34,2 prosent av afrikansk opprinnelse.

Forventet levealder ved fødsel er 75,24 år for kvinner og 69,42 år for menn (2014).

Engelsk er offisielt språk, men de fleste taler to kreolspråk med elementer fra en rekke afrikanske språk. Omkring 5 prosent av befolkningen snakker spansk; mange snakker også hindi.

32,1 prosent er protestanter, 21,6 prosent er romersk-katolikker, 18,2 prosent er hinduister og 5 prosent er muslimer.

Stat og politikk

Landet er en demokratisk republikk med et topartisystem og et parlament med to kamre: et senat med 31 seter og et representanthus med 41 seter. Representantene velges av folket for maksimalt 5 år. Presidenten, som er statsoverhode, velges av parlamentets kamre og utnevner lederen av partiet som oppnådde fleste stemmer ved siste valg, til statsminister. Tobago har også separate valg som velger medlemmer av Tobagos representanthus.

Trinidad og Tobago er inndelt i to byer, 3 «boroughs» og 9 regioner. Tobago har begrenset indre selvstyre.

Forsvaret, The Trinidad and Tobago Defence Force (TTDF), består av regimentet, kystvakten, luftforsvaret og reserver.

Trinidad og Tobago er medlem av blant annet FN og FNs særorganisasjoner, Karibiske fellesskap (CARICOM), Verdens Helseorganisasjon, Verdens handelsorganisasjon og Commonwealth.

Historie

De opprinnelige innbyggerne var av søramerikansk opprinnelse; de tidligste innvandret for minst 7000 år siden. Da Kristoffer Columbus oppdaget Trinidad i 1498, bodde arawak-talende grupper på øya. Tobago var ubebodd i førcolumbisk tid.

I 1532 utnevnte Spania en guvernør og det ble opprettet sukkerplantasjer. Harde arbeidsbyrder og sykdom utryddet arawakene i løpet av kort tid. De ble erstattet av afrikanske slaver. Plantasjeøkonomien var på høyden på 1600- og 1700-tallet. Spania overga Trinidad til den britiske marine i 1797 og Trinidad ble overtatt av Storbritannia i 1802. I 1814 overtok britene også Tobago. Slaveriet ble avskaffet i to faser mellom 1834 og 1838. Mellom 1845 til 1917 importerte plantasjeeierne kinesere og indere. Kineserne forlot kolonien etter kort tid og deretter besto befolkningen hovedsakelig av indere og afrikanere, mens en hvit overklasse hadde den økonomiske og politiske kontrollen.

I 1889 ble Trinidad britisk kronkoloni. De to øyene ble slått sammen til én koloni i 1899. Et forsøk på å oppnå selvstendighet i 1923 mislyktes. På 1930-tallet begynte oljeproduksjonen drevet spesielt av amerikanske selskaper, og Trinidad og Tobago utviklet seg sterkere enn resten av Karibia. Øyene fikk indre selvstyre i 1945. Trinidad og Tobago var en del av Den vestindiske føderasjon fra 1958 til selvstendigheten i 1962.

Etter 2000 slet Trinidad og Tobago med virkninger av oljeprisfallet på slutten av 1980-tallet. Vold og annen kriminalitet knyttet til narkotika hemmet den økende satsingen på turisme, og dødsstraff ble, til tross for internasjonale protester, innført. I 2005 ble Trinidad og Tobago sete for en karibisk høyesterett.

Økonomi og næringsliv

Utvinning av petroleum, raffinering og petrokjemisk industri samt utvinning av bitumen (naturlig asfalt) utgjør sammen med voksende turisme Trinidad og Tobagos økonomiske ryggrad.

Jordbruket produserer særlig sukker, kakao og kokosnøtter. Produksjonen av sitrusfrukter var større før. Landbruk og fiske er av beskjedent økonomisk omfang. Det drives noe skogbruk.

Viktigste handelspartner er USA. Petroleum og petroleumsprodukter er viktigste eksportprodukter. Importen består særlig av næringsmidler, maskiner og industriprodukter.

Myntenhet er Trinidad og Tobago-dollar.

Kunnskap og kultur

Det er obligatorisk skole for barn i alderen 5–12 år. Barneskolen er 7-årig; videregående skole 5-årig. Det er flere høyskoler, deriblant en rekke private, og fakulteter av det vestindiske universitetet. Det finnes to andre universiteter.

Det er 3 dagsaviser, flere radiostasjoner og et statseid kringkastingsselskap. Det er tre private TV-stasjoner.

Michel Maxwell Philip (1829-88) skrev den første trinidadiske roman i 1854. V.S. (Vidiadhar Surajprasad) Naipaul fikk Nobels litteraturpris for 2001.

Boscoe Holder (1921–2007) er Trinidad og Tobagos mest kjente maler og hans bror Geoffrey Holder (1930-2014) var både sanger, danser, maler og skuespiller.

I Port of Spain er det en årlig filmfestival i september.

Trinidad og Tobago er calypso- og steelbandmusikkens arnested. Steelpan er visstnok det eneste akustiske musikkinstrument oppfunnet på 1900-tallet. På Trinidad oppsto soca- og chutney-musikk, og landets spesielle form for karneval er kopiert over store deler av kloden. Underground rock og heavy metal er populære musikksjangere. Dansen limbo oppsto på Trinidad og Tobago.

Den mest populære sportsgrenen er cricket.

Trinidad og Tobago og Norge

Trinidad og Tobago er representert i Norge ved sin ambassade i London. Landet har konsulat i Oslo. Norge har et generalkonsulat i Port of Spain og ambassadør bosatt i Oslo.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg