Edward Kennedy

Faktaboks

Edward Kennedy
Uttale
kˈennedy
Født
22. februar 1932, Boston, Massachusetts
Død
25. august 2009, Hyannis Port, Massachusetts

Edward Kennedy, amerikansk politiker (demokrat), bror av John F. og Robert F. Kennedy, yngste sønn av Joseph Kennedy og Rose Kennedy. Jurist, senator fra Massachusetts fra 1963 til sin død, partiets innpisker 1969–71.

Edward Kennedy ble som medlem av «Kennedy-klanen» spådd en lysende karriere, kanskje særlig etter brødrenes død. Samtidig var nettopp familietragedien en hindring for hans eget (og familiens) ønske om større politisk fremgang. En biltur i juli 1969 (Chappaquiddick), der bilen hans havnet i vannet, og som førte til at hans medarbeider Mary Jo Kopechne druknet, ble en politisk belastning.

Edward Kennedy forsøkte å bli demokratenes presidentkandidat 1980, men nådde ikke opp. Han erklærte at han ikke ville stille opp som kandidat 1984 og 1988 - han var for liberal i den konservative bølgen i USA i 1980-årene. Like fullt var Kennedy en av de mest innflytelsesrike og betydelige amerikanske politikere i 1970- og 1980-årene, særlig som talsmann for en sosial velferdspolitikk.

Ved sin død hadde Edward Kennedy sittet i Senatet i mer enn 46 år - en av de lengste karrierene blant noen amerikansk politiker.

Han utgav bl.a. In Critical Condition (1972); Freeze: How You Can Prevent Nuclear War (1982).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg