Faktaboks

Lyndon B. Johnson

Lyndon Baines Johnson, LBJ

Uttale
dʒånsn
Født
27. august 1908, Gillespie county, Texas
Død
22. januar 1973, San Antonio, Texas
Lyndon B. Johnson
Lyndon B. Johnson var USAs president fra 1963 til 1969. Bildet er tatt i 1964.
Av /NTB scanpix.
Kennedy og Johnson
Lyndon B. Johnson ble visepresident under John F. Kennedy, og tok over som president da Kennedy ble drept i 1963. Bildet viser Kennedy (til venstre) og Johnson i Los Angeles, 14. juli 1960.
Av /NTB scanpix.

Lyndon B. Johnson var en amerikansk politiker. Han var USAs 36. president i perioden 1963 til 1969 og tilhørte det demokratiske partiet.

Bakgrunn

Etter lærerutdanning i 1930–1932 og aktivt ungdomsarbeid (blant annet som direktør for den føderale ungdomsadministrasjonen i hjemstaten Texas) ble Johnson valgt inn i Representantenes Hus i 1937. På denne tiden var han politisk nært knyttet til president Franklin D. Roosevelt.

Under andre verdenskrig deltok Johnson i marinen. Etter krigen ble han på ny kongressmann og innvalgt i Senatet i 1948. Fra 1951 var han innpisker for den demokratiske senatsgruppen, og i 1953 ble han gruppeformann, som den yngste i Senatets historie. Etter to år som minoritetsleder ble han ved demokratenes valgseier i 1954 majoritetsleder i Senatet i perioden 1955–1961 og i realiteten nasjonens mektigste mann, nest etter president Dwight D. Eisenhower.

Visepresident og president

Johnson var kjent som usedvanlig dyktig kongresspolitiker. Særlig etter at han i 1957 hadde fått gjennom borgerrettsloven, fremstod han som presidentemne. Det var derfor overraskende at Johnson i 1960 gikk med på å bli senator John F. Kennedys visepresidentkandidat.

Da Kennedy ble myrdet i 1963, overtok Johnson automatisk presidentembetet. Han ble valgt til president med stor overvekt ved valget i 1964 (over republikanernes kandidat Barry Goldwater). Johnson hadde lenge hatt sine hovedinteresser i innenrikspolitikken og la straks opp til store reformer («The Great Society»), som til dels også ble gjennomført med tilslutning fra Kongressen (sosiallover, borgerrettslover og ny immigrasjonslov).

Men Johnsons engasjement i krigen i Vietnam kom til å overskygge hans reformplaner. Fra 1964 gjennomførte han en kraftig opptrapping av krigen, noe som førte til voldsomme politiske brytninger og etter hvert svekket hans posisjon. 31. mars 1968 annonserte Johnson i en fjernsynstale at han ikke ville søke gjenvalg.

Johnson utgav The Vantage Point (1971).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg