Hubert Horatio Humphrey var en amerikansk politiker (demokrat). Han var USAs visepresident i president Lyndon B. Johnsons andre presidentperiode, 1965-1969.

Humphrey vokste opp i Sør-Dakota. Han ble Master of Arts i statsvitenskap i 1940. Som senator for Minnesota i 1948–1964 og fra 1971 til sin død gjorde han seg bemerket som forkjemper for bedre borgerrettslovgivning og for sosiale trygdetiltak. Han engasjerte seg sterkt i utenrikspolitikken og ble et fremtredende medlem av Senatets utenrikskomité og etter hvert en av de mest innflytelsesrike demokratiske senatorene.

I 1960 forsøkte Humphrey å bli nominert som demokratenes presidentkandidat, men tapte mot John F. Kennedy. Humphrey ble i stedet demokratenes gruppeleder i Senatet i perioden 1960–1964, idet Lyndon B. Johnson rykket opp som visepresident. I Johnsons presidentperiode 1965–1969 var Humphrey visepresident.

I 1968 ble Humphrey nominert som demokratenes presidentkandidat, men hans stilling ble svekket ved den motbør han møtte av ungdommen (Chicago-opptøyene under landsmøtet), og ved at han ble identifisert med Vietnamkrigen. Humphrey tapte for Richard Nixon ved valgene i 1968. I 1972 gjorde han enda et forsøk på å bli presidentkandidat, men tapte.

Hans memoarer, The Education of a Public Man, kom ut 1976.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.