Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Torpedobåt er et mindre, meget hurtiggående marinefartøy med torpedo som hovedvåpen, dessuten lett luftskyts og eventuelt missiler.

Faktaboks

Uttale
torpˈedobåt

Historie

Norge var en av de første land som tok i bruk torpedobåter. Sjøforsvaret fikk sin første torpedobåt i 1873, med Rap, som var utstyrt med slepetorpedoer når den ble tatt i bruk, men som ble utstyrt med moderne torpedoer i 1879. Under første verdenskrig ble motortorpedobåter (MTB) tatt i bruk, torpedobåter med forbrenningsmotor istedetfor dampdrift. I Norge var det bestilt motortorpedobåter i 1939, men disse ble ikke levert, og norske styrker fikk derfor sine første motortorpedobåter levert under andre verdenskrig. Den første norskbygde MTB-klassen etter andre verdenskrig var Rapp-klassen, levert fra 1952. Med innføring av missiler på båtene på begynnelsen av 1970-tallet ble betegnelsen for de norske hurtiggående fartøyer bestykket med missiler og torpedoer endret til missiltorpedobåter (MTB).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg