Robert F. Kennedy

Faktaboks

Robert F. Kennedy
Robert Francis Kennedy, Bobby Kennedy
Uttale
kˈennedy
Født
20. november 1925, Brookline, Massachusetts
Død
6. juni 1968, Los Angeles, California, USA
Av /※.

Kennedy-familien i 1931, Joseph senior og Rose og 8 av barna deres (yngstemann Edward Kennedy var ennå ikke født da bildet ble tatt). John F. Kennedy øverst til venstre, Joseph junior øverst til høyre. Foran fra venstre: Robert Kennedy, Eunice Kennedy, Jean Kennedy, Patricia Kennedy, Kathleen Kennedy og Rosemary Kennedy.

Av /John F. Kennedy Presidential Library and Museum.

Artikkelstart

Robert F. Kennedy, amerikansk jurist og politiker i Det demokratiske partiet, mest kjent som bror og nær medarbeider til president John F. Kennedy.

Kennedy ble skutt og drept i juni 1968 mens han kjempet om demokratenes nominasjon til presidentvalget samme år.

Utdannelse og tidlig karriere

Kennedy tok offisersutdanning i USAs marine fra 1944 til 1946 og tjenestegjorde en kort periode i 1946 på en destroyer oppkalt etter storebroren Joseph, som omkom under et flytokt over Europa under andre verdenskrig.

I 1951 avla han avsluttende eksamen i jus ved University of Virginia, etter tidligere å ha tatt bachelorgraden ved Harvard University.

Fra 1951 til 1959 hadde Kennedy forskjellige verv og stillinger i Justisdepartementet, offentlige komiteer og Senatet.

Han arbeidet blant annet et halvår i 1953 for komiteen der senator Joseph McCarthy drev sin jakt på kommunistisk virksomhet, før senatorens metoder fikk ham til å forlate stillingen. Fra 1957 til 1959 var Kennedy sjefrådgiver for en senatskomité som gransket korrupsjon blant arbeidsgivere og i fagforeningenes ledelse. Kennedy kom her i konflikt med den omstridte forbundslederen Jimmy Hoffa.

Politikk og valgkamp

Kennedy ledet broren Johns senatsvalgkamp i Massachusetts i 1952, han arbeidet i Adlai Stevensons presidentvalgkamp i 1956 og ledet i 1960 brorens presidentvalgkamp.

Fra 1961 til 1964 satt han som justisminister (Attorney General) i brorens regjering. I regjeringen spilte han en viktig rolle som rådgiver for sin bror i striden om opphevelse av raseskillet i sørstatene. Han var også sentral i håndteringen av Cubakrisen i 1962.

Høsten 1964 trakk han seg som justisminister for å stille som demokratenes senatskandidat fra New York. Han vant og tok sete i Senatet i januar 1965.

I 1968 kunngjorde han sitt kandidatur som demokratenes presidentkandidat og vant primærvalget i flere delstater. Han gjorde seg til talsmann for sosial og økonomisk utjevning og for kritikk av USAs krigføring i Vietnam.

Tross de sterke resultatene i primærvalgene er det ikke opplagt at Kennedy ville vunnet sitt partis nominasjon til presidentvalget om han ikke var blitt drept før landsmøtet. Før en reform av nominasjonsordningen i 1972 hadde partiets lederskikkelser stor stemmetyngde på landsmøtet, og deres og president Lyndon B. Johnsons foretrukne kandidat var Hubert H. Humphrey, som også ble nominert.

Død og ettermæle

Samme kveld som Kennedy hadde vunnet det viktige primærvalget i California, ble han skutt ned og dødelig såret av en kristen palestinsk immigrant, Sirhan B. Sirhan. Kennedy døde dagen etter, 6. juni 1968.

Kennedy hadde talt om behovet for nasjonal forsoning da Martin Luther King Jr. ble drept to måneder tidligere. Da han selv ble drept, ble det bredt oppfattet som en vending i retning av større splittelse i det allerede sterkt kulturelt og politisk delte amerikanske samfunnet.

Kennedy utgav blant annet The Enemy within (1960), Just Friends and Brave Enemies (1962), Pursuit of Justice (1964), To seek a Newer World (1967).

Ekteskap og familie

Kennedy var det sjuende av de ni barna til Rose og Joseph P. Kennedy. Selv fikk han elleve barn med sin kone Ethel Kennedy (født Skakel i 1928). Det yngste av disse ble født et halvt år etter hans død. Blant barna hans er Kathleen Hartington Kennedy Townsend (født 1951), viseguvernør i Maryland i 1995–2003, Joseph Patrick Kennedy II (født 1952), kongressrepresentant fra Massachusetts i 1986–1999, og Mary Kerry Kennedy Cuomo (født 1959). Sistnevnte var i årene 1990–2005 gift med politikeren Andrew Cuomo (født 1957), som var bolig- og byutviklingsminister i president Bill Clintons regjering i 1997–2001 og guvernør i New York fra 2011. Joseph Patrick Kennedy II er far til Joseph Patrick «Joe» Kennedy III (født 1980), som fra 2013 er en av delstaten Massachusetts' representanter i Representantenes hus i USAs kongress.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg