Richard M. Nixon, amerikansk politiker (republikaner), USAs 37. president (1969–74), visepresident 1953–61.

Nixon var utdannet jurist, medlem av Representantenes hus 1947–51, og av Senatet 1951–53. Han var særlig aktiv i granskingen av såkalt «uamerikansk virksomhet» og ble kjent som talsmann for Joseph McCarthys konservative fløy i Det republikanske partiet. I 1952 ble han valgt til visepresident med den mer progressive Dwight D. Eisenhower som president, gjenvalgt i 1956.

Nixon var republikansk presidentkandidat i 1960, men ble slått med knapp margin av demokraten John F. Kennedy; han ble også slått ved guvernørvalget i California 1962. Deretter drev han sakførerpraksis i New York City 1963–68. Han stilte på ny som republikansk presidentkandidat i 1968, og seiret med svak stemmeovervekt over demokraten Hubert H. Humphrey, men med klart flertall i valgmannskollegiet. I 1972 ble han gjenvalgt med hele 61 prosent av stemmene, men ble nødt til å trekke seg som president 8. august 1974 (gikk formelt av dagen etter) på grunn av Watergate-saken.

Nixon er blant de mest omdiskuterte amerikanske presidenter. Innenriks introduserte han en rekke økonomiske restriksjoner mot inflasjonen. Han erklærte seg også som talsmann for en ny føderalisme med større vekt på desentralisering og større lokal uavhengighet, blant annet når det gjaldt bruken av føderale støttetiltak overfor delstater og lokalmiljøer. Men hans uredelighet i forbindelse med Watergate-avsløringene har gitt ham et dårlig ettermæle.

Utenrikspolitisk ble det i Nixons presidenttid tatt en rekke overraskende initiativ. Dels gjaldt dette Sovjetunionen, men spesielt Kina – som Nixon besøkte personlig i februar 1972. Han bante dermed veien for normalisering av forholdet USA–Kina. Den amerikanske krigføringen i Indokina ble imidlertid en belastning for Nixon personlig og for forholdet mellom USA og deres allierte.

Nixon utga blant annet selvbiografien Six Crises (1962) og No More Vietnams (1986) samt memoarene The Memoirs of Richard Nixon (1978) og In the Arena: A Memoir of Victory, Defeat and Renewal (1990).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.