Richard M. Nixon

Faktaboks

Uttale
nˈiksən
Richard M. Nixon

Richard Milhous Nixon

Født
9. januar 1913
Død
22. april 1994
Fødested
Yorba Linda, California
Dødssted
New York, New York

Richard Nixon håndhilser på Mao Zedong under sitt besøk i Beijing 1972.

Richard Nixon av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse
Richard Nixon av /NTB scanpix. Gjengitt med tillatelse
President Nixon besøkte Kina i 1972. Her håndhilser han på Kinas statsleder Mao Zedong.
Nixon og Mao av /NTB scanpix. Gjengitt med tillatelse

Richard M. Nixon, amerikansk politiker (republikaner), USAs 37. president (1969–74), visepresident 1953–61.

Nixon var utdannet jurist, medlem av Representantenes hus 1947–51, og av Senatet 1951–53. Han var særlig aktiv i granskingen av såkalt «uamerikansk virksomhet» og ble kjent som talsmann for Joseph McCarthys konservative fløy i Det republikanske partiet. I 1952 ble han valgt til visepresident med den mer progressive Dwight D. Eisenhower som president, gjenvalgt i 1956.

Nixon var republikansk presidentkandidat i 1960, men ble slått med knapp margin av demokraten John F. Kennedy; han ble også slått ved guvernørvalget i California 1962. Deretter drev han sakførerpraksis i New York City 1963–68. Han stilte på ny som republikansk presidentkandidat i 1968, og seiret med svak stemmeovervekt over demokraten Hubert H. Humphrey, men med klart flertall i valgmannskollegiet. I 1972 ble han gjenvalgt med hele 61 prosent av stemmene, men ble nødt til å trekke seg som president 8. august 1974 (gikk formelt av dagen etter) på grunn av Watergate-saken.

Nixon er blant de mest omdiskuterte amerikanske presidenter. Innenriks introduserte han en rekke økonomiske restriksjoner mot inflasjonen. Han erklærte seg også som talsmann for en ny føderalisme med større vekt på desentralisering og større lokal uavhengighet, blant annet når det gjaldt bruken av føderale støttetiltak overfor delstater og lokalmiljøer. Men hans uredelighet i forbindelse med Watergate-avsløringene har gitt ham et dårlig ettermæle.

Utenrikspolitisk ble det i Nixons presidenttid tatt en rekke overraskende initiativ. Dels gjaldt dette Sovjetunionen, men spesielt Kina – som Nixon besøkte personlig i februar 1972. Han bante dermed veien for normalisering av forholdet USA–Kina. Den amerikanske krigføringen i Indokina ble imidlertid en belastning for Nixon personlig og for forholdet mellom USA og deres allierte.

Nixon utga blant annet selvbiografien Six Crises (1962) og No More Vietnams (1986) samt memoarene The Memoirs of Richard Nixon (1978) og In the Arena: A Memoir of Victory, Defeat and Renewal (1990).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg