Faktaboks

Richard M. Nixon

Richard Milhous Nixon

Uttale
nˈiksən
Født
9. januar 1913, Yorba Linda, California
Død
22. april 1994, New York, New York
Richard Nixon
Av /NTB scanpix.
Nixon og Mao
President Nixon besøkte Kina i 1972. Her håndhilser han på Kinas statsleder Mao Zedong.
Av /NTB scanpix.
Richard Nixon

Richard Nixon håndhilser på Mao Zedong under sitt besøk i Beijing 1972.

Av /NTB Scanpix ※.

Richard M. Nixon, amerikansk politiker for Det republikanske partiet. Han var USAs 37. president i 1969–1974 og visepresident i 1953–1961.

Nixon var utdannet jurist, medlem av Representantenes hus i 1947–1951, og av Senatet i 1951–1953. Han var særlig aktiv i granskingen av såkalt «uamerikansk virksomhet» og ble kjent som talsmann for Joseph McCarthys konservative fløy i Det republikanske partiet. I 1952 ble han valgt til visepresident med den mer moderate Dwight D. Eisenhower som president, gjenvalgt i 1956.

Nixon var republikansk presidentkandidat i 1960, men ble slått med knapp margin av demokraten John F. Kennedy; han ble også slått ved guvernørvalget i California i 1962. Deretter drev han sakførerpraksis i New York City i 1963–1968. Han stilte på ny som republikansk presidentkandidat i 1968, og seiret med svak stemmeovervekt over demokraten Hubert H. Humphrey, men med klart flertall i valgmannskollegiet. I 1972 ble han gjenvalgt med hele 61 prosent av stemmene, men ble nødt til å trekke seg som president 8. august 1974 (gikk formelt av dagen etter) på grunn av Watergate-saken.

Nixon er blant de mest omdiskuterte amerikanske presidenter. Innenriks introduserte han en rekke økonomiske restriksjoner mot inflasjonen og sto for en aktiv miljøpolitikk. Han erklærte seg også som talsmann for en ny føderalisme med større vekt på desentralisering og større lokal uavhengighet, blant annet når det gjaldt bruken av føderale støttetiltak overfor delstater og lokalmiljøer. Men hans uredelighet i forbindelse med Watergate-avsløringene har gitt ham et dårlig ettermæle. Nixon er den eneste presidenten som har trukket seg fra embetet. Han ble seinere benådet av etterfølgeren, President Gerald Ford, for å unngå en eventuell rettssak i forbindelse med lovbrudd i Watergate-saken.

Utenrikspolitisk ble det i Nixons presidenttid tatt en rekke overraskende initiativ. Dels gjaldt dette Sovjetunionen, men spesielt Kina – som Nixon besøkte personlig i februar 1972. Han bante dermed veien for normalisering av forholdet USA–Kina. Den amerikanske krigføringen i Indokina under Vietnamkrigen ble imidlertid en belastning for Nixon personlig og for forholdet mellom USA og deres allierte.

Nixon utga blant annet selvbiografien Six Crises (1962) og No More Vietnams (1986) samt memoarene The Memoirs of Richard Nixon (1978) og In the Arena: A Memoir of Victory, Defeat and Renewal (1990).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg