Entartete Kunst

Entartete Kunst. Omslag på katalogen til den første utstillingen i München 1937.

Av /KF-arkiv ※.
Max Beckmann ble avskjediget da nazistene kom til makten i 1933 og kunsten hans ble stemplet som «entartet».

Artikkelstart

Entartete Kunst var slagordet for forfølgelsen av ikke-naturalistisk kunst som det nazistiske regime i Tyskland satte i gang i 1935, og betegnelse for all ikke-naturalistisk kunst fra 1900-tallet, som ut fra nazistisk syn ble oppfattet som en utglidning og som skadelig for en sunn utvikling.

Faktaboks

Uttale
entˈartete kunst
Etymologi
tysk, ‘utartet kunst’ eller ‘dekadent kunst’

Begrunnelsen var dels formen, som angivelig ikke var forståelig for et bredt publikum, dels ånden og innholdet, især hvis det kunne karakteriseres som «marxistisk», «jødisk» eller «kulturbolsjevistisk».

Historikk

Museene ble renset for kunstverker som ikke stemte med den nye ideologi, og Tysklands eksperimenterende og rike malerkunst døde da både kunstnere, kunstkritikere, kunsthistorikere og museumsfolk ble avskjediget eller forlot landet. Til skrekk og avsky ble det arrangert utstillinger av arbeider man anså for uverdige. Et rikskammer for bildende kunst ble opprettet for å lede utviklingen i riktige baner. En mønstring fant sted på to utstillinger i Das Haus der deutschen Kunst i München i 1937 og 1938. Nazistene ønsket på denne måten å advare mot slik kunst, men gjennom utstillingen fikk folk med et åpent sinn også se hvor mange viktige verk nazistene nå ønsket å forby.

Av den utrensede kunst på rundt 16 000 arbeider antar man at rundt 4000 malerier ble brent i Berlin i 1939. De mest verdifulle maleriene, hovedsakelig av utenlandske kunstnere som Cézanne, van Gogh, Gauguin, Munch, Picasso og så videre, ble likevel for det meste solgt, blant annet på auksjoner i Sveits i 1939 og 1941.

I Norge forsøkte nazistene en lignende kampanje, blant annet med utstillingen «Kunst og ukunst» i Nasjonalgalleriet i 1941. Her brukte man av og til ordet «utartet» om denne kunsten, men det har vært mest vanlig å bruke det samme ordet på norsk som på fransk, altså «degenerert».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg