Søren Onsager

Faktaboks

Søren Onsager
Født
6. oktober 1878, Holmestrand, Vestfold
Død
28. november 1946, Oslo
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC0 1.0

Artikkelstart

Søren Onsager, født i Holmestrand, norsk maler. Han var elev av Harriet Backer og Kristian Zahrtmann, mottok også avgjørende inntrykk av Edvard Munch og fransk kunst. Han dyrket særlig den kvinnelige skjønnhet i raffinerte aktbilder, portretter og interiører og landskaper med nakne figurer.

Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo eier tre av hans bilder. Årene 1925–29 drev han sammen med Anders C. Svarstad en privat malerskole. Under okkupasjonen 1940–45 gikk han inn for det nazistiske regime og lot seg utnevne til professor ved akademiet i 1940, «direktør» for Nasjonalgalleriet i Oslo 1941 og medlem av «Kulturrådet» 1942. Han foretok en «opprydning» i galleriet og luket ut hva han og hans likesinnede oppfattet som eksempler på uheldige tendenser i 1900-tallets kunst (kubisme, tysk ekspresjonisme, fauvisme med mer), og gav en hedersplass til utpregede tradisjonalister.

I 1942 arrangerte han en norsk parallell til den famøse utstillingen «Entartete Kunst» i Tyskland 1937. Den norske utstillingen ble kalt «Kunst og Ukunst», og omfattet blant annet bilder av Reidar Aulie, Arne Ekeland, Kai Fjell og Henrik Sørensen, som her fikk bildene sine stemplet som «ukunst».

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Willums, Olaf: Søren Onsager, 1944

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg