Søren Onsager, født i Holmestrand, norsk maler. Hun var elev av Harriet Backer og Kristian Zahrtmann, mottok også avgjørende inntrykk av Edvard Munch og fransk kunst. Han dyrket særlig den kvinnelige skjønnhet i raffinerte aktbilder, portretter og interiører og landskaper med nakne figurer.

Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo eier tre av hans bilder. Årene 1925–29 drev han sammen med Anders C. Svarstad en privat malerskole. Under okkupasjonen 1940–45 gikk han inn for det nazistiske regime og lot seg utnevne til professor ved akademiet i 1940, «direktør» for Nasjonalgalleriet i Oslo 1941 og medlem av «Kulturrådet» 1942. Han foretok en «opprydning» i galleriet og luket ut hva han og hans likesinnede oppfattet som eksempler på uheldige tendenser i 1900-tallets kunst (kubisme, tysk ekspresjonisme, fauvisme med mer), og gav en hedersplass til utpregede tradisjonalister.

I 1942 arrangerte han en norsk parallell til den famøse utstillingen «Entartete Kunst» i Tyskland 1937. Den norske utstillingen ble kalt «Kunst og Ukunst», og omfattet blant annet bilder av Reidar Aulie, Arne Ekeland, Kai Fjell og Henrik Sørensen, som her fikk bildene sine stemplet som «ukunst».

  • Willums, Olaf: Søren Onsager, 1944

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.