Det er ved ansettelse, og ellers i arbeidsforhold, ikke adgang til å forskjellsbehandle søkere på grunn av religion, livssyn, hudfarge, etnisitet, politisk syn, medlemskap i fagorganisasjon, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, nedsatt funksjonsevne eller alder. Dette gjelder likevel ikke dersom forskjellsbehandlingen har et saklig formål, ikke er uforholdsmessig inngripende og er nødvendig for utøvelsen av arbeid eller yrke.
Diskrimineringsbestemmelsene gjelder også overfor deltidsansatte og midlertidig ansatte. Etter en lovendring som trådte i kraft 1. januar 2014, står diskrimineringsbestemmelsene dels i arbeidsmiljølovens kapittel 13 og dels i likestillingsloven, diskrimineringsloven om etnisitet, diskriminerings- og tilgjengelighetsloven og diskrimineringsloven om seksuell orientering.
Ved ansettelse kan arbeidsgiver bare innhente opplysninger om hvordan søkerne stiller seg til politiske, religiøse eller kulturelle spørsmål, eller om de er medlemmer av arbeidstakerorganisasjoner, dersom slike opplysninger er begrunnet i stillingens karakter eller dersom det inngår i formålet for vedkommende arbeidsgivers virksomhet å fremme bestemte politiske, religiøse eller kulturelle syn og stillingen er av betydning for gjennomføringen av formålet.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.