Marc Chagall

Faktaboks

Marc Chagall
Moishe Zakharovitsj Sjagalov (Moishe Segal)
Uttale
ʃagˈal
Født
6. juli 1887, Liozna, Det russiske imperiet (nå Hviterussland)
Død
28. mars 1985, Saint-Paul-de-Vence, Frankrike

Marc Chagall malte mennesker svevende i luften, personer uten hode, individer i helt umulige stillinger, kombinasjoner av de mest forskjellige scener og gjenstander, blomster, legemsdeler, hus, kuer, griser og så videre, alt sammen forent med en broket kolorisme.. Brudeparet foran Eiffeltårnet, oljemaleri fra 1938. Privat eie.

© /BONO.
Lisens: Vernet verk
Marc Chagall, russisk-fransk maler av jødisk ætt. Foto er fra 1920-tallet

Artikkelstart

Marc Chagall var en russisk-fransk maler av jødisk ætt. Sin tidligste utdannelse fikk han i St. Petersburg, blant annet hos Leon Bakst. De første bildene, særlig skildringer fra hjembyen Vitebsk, viser en uttrykksfullhet som i barnetegninger, dertil utpreget stemningskarakteristikk ved hjelp av fargene.

I 1910 kom han til Académie Jullian i Paris, hvor han traff malere som Modigliani og La Fresnaye og ble påvirket av kubismen. Etter en reise til Italia sluttet han seg nærmere til futuristene. Denne retnings ofte fasettaktige formspråk tillot ham på en naturlig måte å gi uttrykk for sine halvt drømmeaktige, halvt virkelighetsnære motiver, som de ekstatiske tilbøyeligheter hos den hasidiske sekt av jøder i hans barndomsby hadde gitt næring til. Han malte mennesker svevende i luften, personer uten hode, individer i helt umulige stillinger, kombinasjoner av de mest forskjellige scener og gjenstander, blomster, legemsdeler, hus, kuer, griser og så videre, alt sammen forent med en broket kolorisme.

I 1914 kom han i kontakt med der Sturm, men vendte kort før første verdenskrig tilbake til Russland og malte blant annet en serie bilder fra sin hjemby. I et Moskva-teater utførte han dekorative veggmalerier. Dessuten laget han grafikk, og drev også et privat kunstakademi. I 1923 vendte han tilbake til Paris og forente nå den hjemlige lokalfarge med fantasiskildringer delvis preget av virkelighetens enkeltformer. Fra 1941 til 1946 oppholdt han seg i USA og virket blant annet som teaterdekoratør. Fra 1946 var han igjen bosatt i Paris.

Chagall har arbeidet i mange ulike teknikker, olje, akvarell, grafikk, og har også arbeidet med relieffskulptur og keramikk. I sin sterkt romantiske stil med stadige erindringer om det russiske folkeliv, illustrerte han La Fontaines fabler (1927–1930), 1001 natt, Dafnis og Khloe, likeledes selvbiografien Mitt liv (1931).

Dypt engasjert i tidens hendelser og jødenes skjebne malte han i 1930-årene og senere serier med religiøst motiv og en rekke glassmalerier til katedralen i Metz (1959–1960), katedralen i Reims (1974) og Hadassah-synagogen ved Jerusalem (ferdig 1962). Han malte en stor plafond (takmaleri) til Paris-operaen (1964), med allegori over musikk og ballett. Han hadde tidligere laget sceneutstyr til Stravinskij og Ravel.

Chagalls fantasifulle og fargeglade kunst har oppnådd stor popularitet. Han er representert i en rekke museer og er kjent gjennom store utstillinger. Han er høyt skattet også som grafiker, særlig for sine etsninger. I Nice er det et eget, statlig museum over Chagalls bibelske kunst (1973). Første utstilling i det tidligere Sovjetunionen i Pusjkin-museet, Moskva 1987.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Cain, Julien m.fl.: Chagall lithographe, 1960-86, 6 b.
  • Compton, Susan: Chagall, 1985, isbn 0-297-78632-6, Finn boken
  • Erben, Walter: Marc Chagall, 1957
  • Haftmann, Werner: Marc Chagall, 1979, isbn 82-05-11399-8, Finn boken
  • Kamensky, Aleksandr: Chagall : the Russian years 1907-1922, 1989, isbn 0-500-23565-1, Finn boken
  • Kornfeld, Eberhard W.: Verzeichnis der Kupferstiche, Radierungen und Holzschnitte von Marc Chagall, 1970, Finn boken
  • Meyer, Franz: Marc Chagall, translated by R. Allen, 1964, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg