Faktaboks

Paula Modersohn-Becker
Uttale
modersohn-bˈecker
Født
8. februar 1876, Dresden, Tyskland
Død
30. november 1907, Worpswede, Tyskland
Selvportrett
Av .

Paula Modersohn-Becker var en tysk maler. I løpet av sin korte karriere markerte hun seg som en viktig forløper for den tyske ekspresjonismen. Hun utdannet seg opprinnelig som skolelærer, men fikk samtidig privatundervisning i maling, og i 1898 ble hun en del av kunstnerkolonien i Worpswede. To år senere reiste hun til Paris for å studere ved Académie Colarossi. Der ble hun trent i klassisk realisme, men under oppholdet ble hun også sterkt inspirert av kunsten til post-impresjonister som Paul Cézanne og Paul Gauguin.

Som sine franske inspirasjonskilder arbeidet Modersohn-Becker med forenklede former, mens det som knyttet henne til ekspresjonismen, var hennes fokus på emosjonelle virkninger. Hun utforsket fargenes potensiale til å uttrykke følelser og eksperimenterte også med teksturen på sine malerier for å øke den ekspressive kraften. Hennes mest markante motiv var tungsindige kvinneskildringer, ofte mødre med barn. Hun malte også en rekke selvportretter og blir ansett for å være den første kvinnelige kunstneren som skildret seg selv naken i helfigur.

Modersohn-Becker vekslet mellom å oppholde seg i Worpswede og Paris frem til hennes liv endte brått i 1907. Hun ble alvorlig syk etter å ha født sitt første barn og døde 19 dager senere, kun 31 år gammel.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Paula Modersohn-Becker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg