Joseph Goebbels

Joseph Goebbels av Ukjent/※. Gjengitt med tillatelse

Joseph Goebbels, tysk nazistisk politiker, sentral i propagandavirksomheten under Hitlers regime.

Goebbels studerte historie, litteratur og filosofi, og virket fra 1921 som forfatter og publisist. I 1924 sluttet han seg til det nasjonalsosialistiske parti. Samme år ble han redaktør i Völkische Freiheit i Elberfeld og i 1927 for Nationalsozialistische Briefe. I 1927 ble han utnevnt til Gauleiter i Berlin, og grunnla her avisen Der Angriff, hvor han var redaktør. Han ledet NSDAPs organisasjons- og propagandaarbeid i Berlin, og ble i 1929 rikspropagandaleder. Etter maktovertagelsen i 1933 ble Goebbels riksminister og sjef for det nyopprettede ministerium for folkeopplysning og propaganda. Samme høst grunnla han, og ble president for Reichskulturkammer (rikskulturkammeret).

Goebbels bygde opp et stort propagandaapparat og ledet ensrettingen av massemediene og kulturlivet. Han var selv en dyktig, men demagogisk taler og agitator. Februar 1943 proklamerte han den totale krig, og etter det mislykkede attentatet mot Hitler 20. juli 1944 fikk han tittelen riksbefullmektiget for den totale krigsinnsats. I Hitlers testament ble han utnevnt til etterfølger som rikskansler. Goebbels begikk selvmord sammen med sin hustru i Berlin 1. mai 1945 etter å ha drept sine seks barn med gift.

Hans dagbok 1942–43 ble offentliggjort i 1948 (oversatt til norsk samme år). Bruddstykker av hans dagbok fra våren 1945 ble offentliggjort i 1977 (norsk overs. 1978).

  • Reuth, Ralf Georg: Goebbels, 1993, isbn 0-09-473930-7, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.