Emil Nolde, tysk maler og grafiker, en av den tyske ekspresjonismens fremste representanter. Han ble utdannet som treskjærer i Flensburg og som maler i München, Paris og København, og han var lærer på kunst- og håndverksskolen i St. Gallen i 1892–98.

Etter å ha malt i impresjonistisk stil til 1905, sluttet han seg til gruppen Die Brücke. Hans koloritt ble heftigere, strøket mer oppløst, og hans landskaper ble befolket med fantastiske og groteske skikkelser. Omkring 1909 begynte han med monumentale religiøse komposisjoner, båret av en intens uttrykkskraft. De naturlige proporsjoner rives i stykker, og fargene oppnår en sjelden kraft ved grelle kontraster. Også primitiv skulptur, masker og eksotiske tekstiler opptok ham. I 1913–14 deltok han i en etnologisk ekspedisjon til Russland, Kina, Japan og Polynesia.

Under det nazistiske regimet ble han nektet å male. Nolde skrev Das eigene Leben (1931), Jahre der Kämpfe (1934). Han står også som en av den tyske ekspresjonismes fremste representanter innen grafikken, hvor han blant annet leverte tresnitt i en bred, flatepreget, meget dynamisk og bevegelsesfylt stil, for eksempel Dans (1908).

  • Schiefler, Gustav: Emil Nolde: das graphische Werk, Neuaufl., 1995-96, 2 b., Finn boken
  • Urban, Martin: Emil Nolde: catalogue raisonné of the oil paintings, 1987-90, 2 b., Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.