Emil Nolde

Faktaboks

Emil Nolde
Emil Hansen eller Hans Emil Hansen
Uttale
nˈolde
Født
7. august 1867, Nolde, Det tyske keiserrike (nå Danmark)
Død
13. april 1956, Neukirchen, Vest-Tyskland (nå Tyskland)
Emil Nolde, tysk maler og grafiker, en av den tyske ekspresjonismens fremste representanter. Han ble utdannet som treskjærer i Flensburg og som maler i München, Paris og København. Foto fra 1929.
Av .
Emil Nolde, Utstilling: Jakten på det autentiske
/BONO.
Lisens: Vernet verk

Emil Nolde. En del av triptyket Maria av Egypts liv, 1912. Kunsthalle, Hamburg. – Bilde, se også ekspresjonisme.

© /KF-arkiv ※.
Lisens: Vernet verk

Ekspresjonisme. Emil Nolde: Stearinlysdansen. Maleri, 1912. Privat eie.

© /KF-arkiv ※BONO 2005.
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Emil Nolde var en tysk maler og grafiker. Han var en av den tyske ekspresjonismens foregangsfigurer og har også i ettertiden blitt regnet som en av bevegelsens fremste representanter.

Bakgrunn

Nolde ble først utdannet som treskjærer i Flensburg og gikk deretter på kunstskole i Karlsruhe fra 1899. I 1892–1898 var han lærer på kunst- og håndverksskolen i Sankt Gallen i Sveits. I de påfølgende årene tok han privatundervisning innen maleri og reiste flere ganger til Paris hvor han ble influert av impresjonismen.

Stil

Nolde utviklet etter hvert en svært uttrykksfull koloritt, og i 1906 sluttet han seg til den ekspresjonistiske kunstnergruppen Brücke sammen med blant andre Ernst Ludwig Kirchner, Erich Heckel og Karl Schmidt-Rothluff. Samtidig ble fargebruken hans enda heftigere, de pastose penselstrøkene ble mer oppløste, og hans landskaper ble befolket med fantastiske og groteske skikkelser. Gruppens fremste felles inspirasjonskilde på denne tiden var Vincent van Gogh. Videre delte de et fokus på spontanitet og autentiske indre realiteter som uttrykksbærende elementer i kunsten. Imidlertid var forskjellene også store, blant annet var Nolde omtrent 15 år eldre enn de andre medlemmene, og allerede halvannet år senere forlot han gruppen for godt. Hans særegne, grove og uraffinerte stil var da i stor grad allerede ferdig formulert, mens Brücke-kunstnerne fortsatt stadig utviklet seg i nye retninger.

Motiver

Nolde bodde store deler av sitt liv på landsbygda i nordlige Tyskland og fant som oftest sine motiver fra naturen. Selv om han tilbrakte vintermånedene i Berlin fra 1905 til 1913 hadde disse oppholdene liten påvirkning på hans motivkrets, foruten en serie malerier av hovedstadens hektiske natteliv i 1910–1911. Landskapsbilder dominerte gjennom hele hans karriere, men omkring 1909 begynte han også med monumentale religiøse komposisjoner som ble båret av en intens ekspressivitet. Mennesket i fri fysisk og åndelig utfoldelse ble da et nytt tema i hans kunstnerskap. I disse skildringene ble de naturlige proporsjonene revet i stykker og fargene oppnådde en sjelden kraft ved bruk av grelle kontraster. I likhet med de fleste andre ekspresjonister var såkalt primitiv kunst av sentral betydning for Nolde. Blant annet studerte han skulpturer, masker og eksotiske tekstiler på etnografiske museer, og i 1913–1914 deltok han i en ekspedisjon til Russland, Kina, Japan og Polynesia.

Senere karriere

Etter første verdenskrig fikk Noldes landskaper en noe kjøligere koloritt, mens han i sine mange blomsterbilder beholdt de sterke fargene. På 1920-tallet støttet han nasjonalsosialistene og fremhevet sin egen kunst som særskilt tysk. Under det nazistiske regimet led han allikevel samme skjebne som de andre ekspresjonistene da verkene hans ble bedømt som «entartet» og han ble nektet å male.

Etter andre verdenskrig gjenopptok han sitt virke og var aktiv nesten helt frem til sin død i 1956. I tillegg til sin store produksjon innen oljemalerier og akvareller har han blitt stående som en av den tyske ekspresjonismes fremste representanter innen grafikk, hvor han fremfor alt leverte tresnitt i en bred, flatepreget, meget dynamisk og bevegelsesfylt stil. Han skrev også bøkene Das eigene Leben (1931) og Jahre der Kämpfe (1934).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Schiefler, Gustav: Emil Nolde: das graphische Werk, Neuaufl., 1995-96, 2 b., Finn boken
  • Urban, Martin: Emil Nolde: catalogue raisonné of the oil paintings, 1987-90, 2 b., Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg