kunstakademi

Zahrtmanns malerskole, tegning på papir, 37,8x53 cm., utført av Poul S. Christiansen på grunnlag av et maleri av S. Danneskjold-Samsøe i 1900. Den danske maleren Kristian Zahrtmann ledet en privat kunstskole i København fra 1885 til etter århundreskiftet 1900, og et stort antall norske kunststudenter fulgte undervisningen her. Zahrtmanns skole var privat, men undervisningen fulgte vanlige standard, som her med maling eller tegning etter levende modell.
Statens Museum for Kunst, København, Public Domain.
Lisens: Brukerspesifisert

Kunstakademi, betegner dels et selskap av fremtredende kunstnere, dels en høyere undervisningsanstalt for forskjellige kunstarter (især billedkunst), ikke sjelden en forening av begge. Et kunstakademi er nå oftest en statsinstitusjon. Som en sammenslutning av kunstnere kan det sidestilles med vitenskapsakademier, som kunstskole med universitetene, og lærerne har oftest tittel av professorer.

Historikk

Kunstakademiene har sin opprinnelse i de middelalderske Lukasgilder i Italia (etter evangelisten Lukas, malernes skytshelgen). Under renessansen gav man ofte navnet akademi til de studieatelierer som samlet kunstnerne for å tegne eller modellere etter levende modell. Vi kan nevne Accademia Vinciana i Milano, grunnlagt 1494 av Leonardo da Vinci, Baccio Bandinellis akademi i Firenze (1531) og Carraccienes Accademia degli Incamminati i Bologna (1590-årene).

Mer offisielle kunstakademier ble etter hvert grunnlagt, blant annet for å hjelpe kunstnerne ut av laugsbundetheten. Det gjelder Accademia del Disegno i Firenze, grunnlagt av Vasari i 1563, og særlig Accademia di San Luca i Roma, grunnlagt 1593. Det siste ble forbilde for Académie royale de peinture et de sculpture i Paris, grunnlagt av Charles Le Brun i 1648 og i 1795 slått sammen med Académie royale d'architecture til det nåværende Académie des beaux-arts. Det franske kunstakademi ble forbilde for de mange kunstakademiene som ble grunnlagt i andre land i de følgende år: i Berlin i 1696, Dresden i 1705, Wien i 1705, Madrid i 1752, København i1754, St. Petersburg i 1757, London i 1768 og Stockholm i 1773.

Norge

Den kgl. tegne- og kunstskole (opprettet 1818) hadde til formål «i sin bestyrelse at danne et kunstselskab», og fungerte som kunstakademi til skolens omordning i 1869. Statens Kunstakademi i Oslo ble grunnlagt i 1909, og inngår fra 1996 som en del av Kunsthøgskolen i Oslo. Undervisningen går ut på å utvikle elevenes tekniske ferdigheter i tegne-, maler- og skulpturklasser, gjerne med bruk av levende modell, og å gi kunnskaper i enkelte vitenskaper, for eksempel anatomi, perspektiv og fargelære, estetikk og kunsthistorie.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg