Bolivia ble en selvstendig stat i 1825. Før den spanske koloniseringen besto det som dag er Bolivia av ulike folkegrupper. Høylandet var en del av inkariket og bebodd av quechua og aymara folkene. I lavlandet bodde ulike mindre folkegrupper.

Historien om landet kan deles opp i ulike epoker:

  • Historien frem til 1952
  • Fra 1952 til 2000 
  • Bolivias samtidshistorie

Før spanjolene ankom ble store deler av det som er Bolivia kontrollert av Inkariket, en flere hundre år gammel kultur som på det største omfattet Andesområdet fra Ecuador i nord til Chile og Argentina i sør. Da den spanske erobreren Pizarro ankom var det borgerkrig i Inkariket og det tok kort tid før spanjolene kontrollerte området.  I Bolivia var det spesielt funnet av sølv i Potosi som førte til den raske koloniseringen.

I 1825 var Bolivia det siste landet som ble frigjort fra spansk kontroll. Frigjøringen førte først og fremst til endring for de direkte etterkommerne til spanjolene. Landet var i stor grad et føydalsamfunn med lommer av gruveindustri. Revolusjonen i 1952 var derfor en større endring for folk flest.

Les mer: Bolivias historie frem til 1952.

Bolivias moderne historie ble innledet med 1952 revolusjonen. Den markerte en endring i samfunnet ved den endelige avskaffelsen av føydalsamfunnet og at større deler av befolkningen hadde innflytelse på politiske prosesser som angikk dem.

Bolivia hadde i 70-årene en stor mengde militær kupp og mye sosial uro. Slik Sør-Amerika for øvrig ble Bolivia sakte men sikkert utover 80-tallet mer demokratisk. Det startet med at kuppmakeren Hugo Bánzer holdt frie valg. Utviklingen på 90-tallet preget av tilpasninger til er neo-liberal økonomisk politikk som tok sikte på å lokke utenlandske investeringer til landet ved å tilpasse seg kravene fra IMF og verdensbanken.

Les mer: Bolivias historie fra 1952 til 2000.

I Bolivias nyere historie er det fler eksempler på at regjeringer med motstridende ideologier har bytta på å styre: sosialister som har nasjonalisert industri har blitt avløst av høyre-regjeringer som har privatisert de samme bedriftene. Evo Morales valgseier i 2005 kan sees som nok en sosialistisk regjering med nasjonalisering som viktig politisk mål. Det som var nye er at Morales er den første presidenten som har bakgrunn fra urbefolkningen. Han er også koalisjonsleder for fagforeningene som representerer koka-bønder.

Les mer: Bolivias samtidshistorie.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.