Faktaboks

Paraná
Etymologi
fra tupi ‘som havet, stor som havet’
Paraná elv
Byen Rosario i Argentina ligger ved elven Paraná.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Paraná er Sør-Amerikas nest lengste elv etter Amazonas, i alt 4880 kilometer lang.

Elven dannes der de brasilianske elvene Paranaíba og Rio Grande møtes ved 20° sørlig bredde, og er ikke seilbar i øvre løp. Et stykke danner den grensen mellom Paraguay og Brasil og mellom Paraguay og Argentina, før den løper sammen med elven Uruguay og danner estuaret Río de la Plata.

Store deler av av Paranás løp er farbar, og elven fungerer som en viktig vannvei som forbinder innlandsbyer i Argentina og Paraguay med Atlanterhavet. Elven har mange store fosser, men Guairáfallene – tidligere verdens største fossefall – forsvant ved byggingen av vannkraftstasjonen Itaipú i 1982. Itaipú-demningen ligger på grensen mellom Brasil og Paraguay og hadde lenge verdens største vannkraftproduksjon, før denne ble overgått av De tre kløfters demning i Kina. Kraftproduksjonen deles likt mellom Brasil og Paraguay.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg