Nasjonalisering er overføring av eiendeler fra privat til statlig eie, i første rekke bedrifter. Begrepet brukes ofte om eiendeler/bedrifter som overføres fra utenlandske eiere til en nasjonalstat.

Faktaboks

Uttale
nasjonalisˈering

Overføring fra statlig til privat eie kalles tilsvarende privatisering.

Begrepet nasjonalisering brukes gjerne når den statlige overtakelsen anses som ideologisk motivert, som uttrykk for sosialisering iverksatt av sosialistiske partier, slik som blant annet den sovjetiske statens overtakelse av alle viktige bedrifter etter revolusjonen, og/eller som uttrykk for nasjonalisme, slik som blant annet Mexicos nasjonalisering av utenlandske oljeselskapers eiendeler i 1930-årene.

Den norske staten har ved flere anledninger kjøpt eller overtatt hele eller deler av privateide bedrifter, slik som for eksempel overtakelsen av de tyske aksjene i Norsk Hydro i 1945. Slike overtakelser har i liten grad vært omtalt som nasjonalisering. Staten har i dag likevel omfattende interesser i næringslivet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg