nasjonalisering

Nasjonalisering, overføring av private bedrifter til statseie. Formålet er vanligvis å skaffe staten kontroll med den økonomiske virksomhet i samfunnet, og den gjennomføres derfor fortrinnsvis på sentrale områder i det økonomiske liv. Nasjonalisering er spesifikk form for sosialisering

Faktaboks

Uttale
nasjonalisˈering

I større eller mindre omfang inngår nasjonalisering som oftest i programmene til sosialistiske partier, men også andre kan støtte nasjonalisering av bestemte virksomheter.

Tidligere var det sosialistiske krav om nasjonalisering i høyere grad uttrykk for ønsket om å oppheve den private eiendomsrett til produksjonsmidlene. I kommunistisk styrte land har den vært gjennomført for det meste av næringslivet, men i verden for øvrig har den fått begrenset omfang.

I Norge har nasjonalisering ikke spilt noen større rolle, men staten har omfattende interesser i næringslivet, blant annet ved at den har satt i gang og eier økonomisk virksomhet, og ved opprettelse av statsmonopoler.

I likhet med øvrige vestlige land har det fra 1980-årene skjedd en privatisering og fristilling av en rekke statlige virksomheter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg