Nasjonalisering, overføring av private bedrifter til statseie. Formålet er vanligvis å skaffe staten kontroll med den økonomiske virksomhet i samfunnet, og den gjennomføres derfor fortrinnsvis på sentrale områder i det økonomiske liv. Nasjonalisering er spesifikk form for sosialisering

I større eller mindre omfang inngår nasjonalisering som oftest i programmene til sosialistiske partier, men også andre kan støtte nasjonalisering av bestemte virksomheter.

Tidligere var det sosialistiske krav om nasjonalisering i høyere grad uttrykk for ønsket om å oppheve den private eiendomsrett til produksjonsmidlene. I kommunistisk styrte land har den vært gjennomført for det meste av næringslivet, men i verden for øvrig har den fått begrenset omfang.

I Norge har nasjonalisering ikke spilt noen større rolle, men staten har omfattende interesser i næringslivet, blant annet ved at den har satt i gang og eier økonomisk virksomhet, og ved opprettelse av statsmonopoler.

I likhet med øvrige vestlige land har det fra 1980-årene skjedd en privatisering og fristilling av en rekke statlige virksomheter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.