La Paz

La Paz er setet for regjeringen og parlamentet.

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Folketallet i Bolivia var i 2023 beregnet til 12,5 millioner, årlig befolkningstilvekst til 1,35 prosent og gjennomsnittlig levealder 71,5 år for kvinner og 66,1 år for menn. Fødselsraten har gått gradvis nedover fra 4,0 i 2000 til 2,5 i 2023, og spedbarnsdødeligheten er i samme periode redusert fra 58,7 til 24,2 per 1000 fødte.

Befolkningssammensetning

Quechua-urfolk
Musikere fra urfolksgruppa quechua. Quechua og aymara er de største folkegruppene i landet.
Quechua-urfolk
Av /NTB.

I en folketelling i 2012 identifiserte 41 prosent seg som tilhørende en av landets 37 urfolksgrupper. De største gruppene er quechua og aymara, med en rekke mindre grupper i lavlandet. I 2001 identifiserte 62 prosent seg som urfolk. Tallene varierer noe mellom ulike undersøkelser og over tid, fordi spørsmålene og kategoriene som brukes er ulike. Det politiske klimaet og diskusjoner om hvilke kriterier som må oppfylles, varierer også over tid. I undersøkelser som benytter disse kategoriene, identifiserer rundt 50–60 prosent seg som mestiser, cirka 4 prosent som hvite og 1 prosent som afro-bolivianere.

Quechua og aymarabefolkningene dannet kjernen i det før-spanske Inkariket. Chiquitano, guaraní og moxeño er de største av de ulike urfolksgruppene som lever i det østlige lavlandet.

Kulturelle endringsprosesser påvirker etnisk tilhørighet, og urbanisering har ført til endringer de siste tiårene. Av økonomiske årsaker har mange urfolk migrert til byene, men har likevel sterke røtter i lokalsamfunn på landsbygda. Mange eldre snakker i hovedsak urfolksspråk, mens de yngre bruker spansk.

Bolivia har en ung befolkning og cirka 31 prosent er under 14 år (2018).

Migrasjon

Det anslås at rundt 700 000 bolivianere bor utenfor landets grenser. Det har tradisjonelt vært arbeidsutvandring fra Bolivia til nabolandene (spesielt Argentina og Brasil). Fra begynnelsen av 2000-tallet har utvandringen til Spania økt kraftig. I 2022 bodde cirka 200 000 bolivianere i Spania.

Intern migrasjon har endret bosetting og levemåte de siste tiårene. Vanskelige levekår har ført til migrasjon fra landsbygda til byene, og fra høylandet til de mer fruktbare områdene i lavlandet.

Befolkningsmønster

Bolivia er et forholdsvis tynt befolket land med om lag elleve personer per kvadratkilometer, og befolkningsfordelingen er ujevn. Urbanisering har siden 1980-tallet ført til at nærmere 80 prosent nå bor i byene (UNDP 2023).

De største byene er Santa Cruz (1,7 millioner innbyggere), El Alto (944 000), La Paz, med regjeringen og statsadministrasjonen (816 000), Cochabamba (724 000) og Sucre (295 000), landets formelle hovedstad (INE 2020).

Religion

Aymara-seremoni ved sommersolverv

Aymarabefolkningen markerer sommersolverv i 1999 med ofringer til Moder jord. Mange bolivianere praktiserer religiøse og spirituelle ritualer fra de ulike urfolkskulturene, ofte som del av sin katolske eller protestantiske tilhørighet.

Aymara-seremoni ved sommersolverv
Av /NTB/Ap.

Grunnloven erklærer at staten er uavhengig av religion og skal sikre religionsfrihet. 70 prosent av befolkningen er katolikker og 17,2 prosent er protestanter. Blant protestantene er det mange som tilhører raskt voksende evangeliske kirker. Om lag tre prosent tilhører andre religioner, som mormonere og bahai, og rundt ni prosent tilhørere ingen religion (Latinobarometro 2018).

Mange bolivianere praktiserer religiøse og spirituelle ritualer fra de ulike urfolkskulturene, ofte som del av sin katolske eller protestantiske tilhørighet. Dette omtales også som synkretisme (blanding av ulike religioner). Forholdet til naturen og forfedre/mødre er viktig i urfolkstradisjoner, og ulike ritualer søker å opprettholde kontakt og balanse i disse relasjonene.

Språk

Grunnloven fra 2009 anerkjenner både spansk og 36 urfolksspråk som offisielle språk. Nasjonale og regionale myndigheter skal bruke minst ett urfolksspråk i tillegg til spansk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg