Victor Paz Estenssoro

Faktaboks

Victor Paz Estenssoro
Uttale
paz estenssˈoro
Født
1907, Tarija, Bolivia
Død
2001, Tarija, Bolivia

Artikkelstart

Victor Paz Estenssoro var en boliviansk politiker som var president i Bolivia i tre perioder: fra 1952 til 1956, 1960 til 1964 og 1985 til 1989. Han var medgrunnlegger og første leder for partiet MNR (Den nasjonalrevolusjonære bevegelsen) og innførte en rekke radikale reformer som moderniserte det bolivianske samfunnet, blant annet universell stemmerett.

Victor Paz Estenssoro begynte sin karriere som professor i økonomi i La Paz. Under chacokrigen med Paraguay kjempet han i infanteriet, steg til rang som kaptein og ble dekorert for sitt heltemot. Etter krigen fylte Paz en rekke regjeringsposter som førte ham stadig mer inn i politikkens verden. I 1942 var han med å grunnlegge det radikale politiske partiet MNR, som avsatte president Enrique Peñaranda i et militærkupp. Den nye presidenten, Gualberto Villaroel, utnevne Paz som finansminister. USA nektet imidlertid å anerkjenne den nye regjeringen. I 1946 ga Paz opp sin stilling ved finansdepartementet og flyktet til Buenos Aires, der han begynte å planlegge sitt comeback.

Paz vant presidentvalget i 1951, men fikk ikke overta embetet da en militærjunta forhindret MNR å komme til makten. Et voldelig folkeopprør førte til at Paz likevel kunne innta stillingen i 1952. Det tok ikke lang tid før MNR-regjeringen levde opp til sine løfter om reformer. Gruveselskapene ble nasjonalisert, hæren fikk begrenset makt, et nasjonalt fagforeningsforbund ble grunnlagt og en omfattende agrarreform fordelte store landeiendommer mellom landløse bønder. Quechua- og aymara-folkene fikk tilbake sine opprinnelige land og ble for første gang innvilget stemmerett.

Da Paz forlot presidentskapet i 1956 for å bli ambassadør i Storbritannia, var Bolivia et nytt samfunn. Presidentvalget i 1960 vant han med god margin. I sin andre periode som president institusjonaliserte han tiltakene fra 1952 i en ny grunnlov, som også tillot presidenten kontinuerlig gjenvalg. Da Paz ble gjenvalgt i 1964 var motstanden fra konservative stor, og han ble avsatt i et militærkupp samme år. Årene fra 1964 til 1971 tilbragte Paz i eksil, først i England som professor i økonomi ved University of London, deretter i Lima. I 1985 ble han igjen valgt til president. I sin siste presidentperiode gjennomførte Paz flere vellykkede økonomiske reformer som bremset Bolivias hyperinflasjon og la grunnlag for landets markedsøkonomi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg