Faktaboks

La Paz
Etymologi
spansk ‘freden’
Uttale
lapˈas
La Paz

La Paz, Bolivias de facto hovedstad. En del av byen med høyhusbebyggelsen i sentrum. Vulkanen Illimani i bakgrunnen.

Av /NTB Scanpix ※.
La Paz, Bolivia
Av /Pixabay .
Lisens: CC BY 2.0

La Paz er en by i Bolivia, og landets de facto hovedstad. Den ligger 70 kilometer sørøst for Titicaca-sjøen, ved foten av Illimani, og har 757 184 innbyggere (INE, 2018). La Paz er Bolivias tredje største by, men storbyområdet, som også omfatter byene El Alto og Viacha, er Bolivias største.

Beliggenheten 3250–4100 meter over havet gjør La Paz til verdens høyestliggende hovedstad. Sucre er Bolivias offisielle hovedstad, men La Paz er regjeringssetet og landets politiske senter.

Bybeskrivelse

Viktige næringer er tekstil-, metall- og lærindustri, turisme, handel og offentlig administrasjon. De siste årene har La Paz blitt forbigått av byen Santa Cruz som den viktigste handels- og næringslivbyen i Bolivia.

Byens sentrum ligger i en dyp canyon formet av elven Choqueyapu. Den internasjonale flyplassen ligger på høysletta i det som de siste femti årene har utviklet seg til tvillingbyen El Alto. Her kan tilreisende som rammes av høydesyke få tilførsel av oksygen.

La Paz og El Alto er to ulike kommuner, men i praksis én sammenhengende by. La Paz ligger nede i dalen, og El Alto (som betyr «høyden») der dalen går over i høysletta. La Paz og El Alto er forbundet med gondolbane, med stasjonsnavn både på spansk og aymara.

Severdigheter

  • Katedralen fra 1835 og Plaza Murillo.
  • Kirken Santo Domingo (opprinnelig katedral) med dekorativ fasade fra 1700-tallet.
  • San Francisco-kirken.
  • Gaten Sagarnaga med Mercado de Brujas – «heksemarkedet» – nær San Francisco-kirken.
  • Den såkalte månedalen der erosjon har ført til et spesielt landskap med dype kløfter og spisse tårn.
  • Flere universiteter, det eldste fra 1830; arkeologisk museum, naturhistorisk museum og kunstmuseum.

Historie

Byen ble grunnlagt i 1548 som Nuestra Señora de la Paz, og ble i 1825 omdøpt til La Paz de Ayacucho – til minne om et viktig slag i selvstendighetskrigen. Før spaniernes inntog var området bebodd av urfolk, og lå langs en handelsrute i Inkariket.

I 1898 ble La Paz ble utpekt som sete for den nasjonale regjeringen, men Sucre forble landets konstitusjonelle hovedstad. La Paz ble rammet av jordskjelv i 1998, og byen har i dag få bygninger fra kolonitiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg