Atacama - ørken i Chile

ALMA-observatoriet på Chajnantor-platået, 5000 moh. i de chilenske Andesfjellene. Atacama-ørkenen har gunstige vær- og lysforhold for astronomisk observasjon.

Atacama er en ørken i nordlige Chile. Atacamaørkenen ligger mellom elvene Loa i nord og Copiapó i sør, vest for Andesfjellene. I nord grenser Atacama til Peru. Det er jordens mest nedbørfattige strøk; nesten uten regn og vegetasjon, men rik på salpeter og verdifulle metaller, særlig kobber. Terrenget er preget av sand, stein, saltsjøer og felsisk lava.

Faktaboks

Uttale
atacˈama
Også kjent som
spansk Desierto de Atacama

En rekke astronomiske teleskoper er bygd i Atacamaørkenen i regi av Det europeiske sørobservatorium på grunn av de gunstige vær- og lysforholdene der.

Historie

I prekolumbisk tid var området bebodd av cunza-talende atacamafolk, som livnærte seg av lamadyr og anla jordbruk i terrasser for å forhindre overflateavrenning. Den første europeeren – conquistadoren Diego de Almagro – kom til Atacama i 1537. Etter dette ble området så godt som ignorert i flere hundre år.

Med oppdagelsen av natriumnitrat som gjødsel fikk området sin gruveboom på 1800-tallet. De rike mineralforekomstene skapte også konflikter. Store deler av ørkenen tilhørte Bolivia og Peru, men gruvedriften ble styrt av chilenske og britiske interesser. Konflikten kulminerte i salpeterkrigen (1879–1884), som resulterte i at Atacama ble avstått til Chile.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Yngve Gauslå

Jeg skulle gjerne hatt mer detaljert informasjon om Atacama-ørkenen, bl.a. om dens utstrekning (går den helt ned til Stillehavskysten?). Jeg ville også vite mer om byen San Pedro de Atacama og andre små befolkningskonsentrasjoner, om bergartenes beskaffenhet, forekomster av andre stoffer enn kobber og salpeter, fx. lithium.Historisk kunnskap (befolkning) hadde vært interessant. Utenfor San Pedro de Atacama er det et minnesmerke over det første blodige møte mellom spanjoler og Atacameños i 1540. Også den geologiske forhistorien ville vært av interesse. Klimastatistikk hadde også vært interessant.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg