Atacama er en ørken i nordlige Chile. Atacamaørkenen ligger mellom elvene Loa i nord og Copiapó i sør, vest for Andesfjellene. Det er jordens mest nedbørfattige strøk; nesten uten regn og vegetasjon, men rik på salpeter og verdifulle metaller, særlig kobber.

Området tilhørte Bolivia før salpeterkrigen da Atacama ble avstått til Chile.

En rekke astronomiske teleskoper er bygd i Atacamaørkenen i regi av European Southern Observatory på grunn av de gunstige vær- og lysforholdene der.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

30. mai 2010 skrev Yngve Gauslå

Jeg skulle gjerne hatt mer detaljert informasjon om Atacama-ørkenen, bl.a. om dens utstrekning (går den helt ned til Stillehavskysten?). Jeg ville også vite mer om byen San Pedro de Atacama og andre små befolkningskonsentrasjoner, om bergartenes beskaffenhet, forekomster av andre stoffer enn kobber og salpeter, fx. lithium.

Historisk kunnskap (befolkning) hadde vært interessant. Utenfor San Pedro de Atacama er det et minnesmerke over det første blodige møte mellom spanjoler og Atacameños i 1540. Også den geologiske forhistorien ville vært av interesse. Klimastatistikk hadde også vært interessant.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.