Faktaboks

Paraguay
Uttale
paraguˈay
Pantanal, Brasil
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0
Asunción (2018)
Asunción, Paraguays hovedstad og største by, ligger ved elva Paraguay.
Av /Shutterstock.

Paraguay er en elv i Sør-Amerika som renner gjennom Brasil, Bolivia, Paraguay og Argentina, 2550 kilometer lang. Elven springer ut i Mato Grosso i Brasil og renner mot sør gjennom sentrale Paraguay. Et stykke danner den Paraguays grense til Argentina før den munner ut i Paraná ved byen Corrientes. Paraguay er Paranás største bielv.

Elven er en viktig samferdselsåre, lett å navigere på, og muliggjør båttrafikk helt til Río de la Plata. Viktigste bielver er Apa fra øst, ved grensen til Brasil, og Río Negro og Pilcomayo fra vest.

Paraguay er den viktigste vannkilden til verdens største tropiske våtmarksområde, Pantanal. Pantanal-våtmarken har et rikt plante- og dyreliv og er blant annet yngleplass for den søramerikanske alligatoren, yacarekaiman. Kommersiell og industriell utvikling av Paraguayelven er et kontroversielt tema fordi det antas å påvirke vannstanden og dermed det biologiske mangfoldet i våtmarken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg