Sam Eyde

KF-bok. Begrenset gjenbruk

Sam Eyde, født i Arendal, norsk ingeniør og industrigründer; utdannet bygningsingeniør i Berlin 1891. Etter noen år i Tyskland arbeidet Eyde med utbygging av jernbanestasjoner og havn i Oslo og andre steder i Norden. Sin store innsats gjorde han da han sammen med professor Kristian Birkeland skapte den norske nitrogenindustri gjennom utviklingen av Birkelands elektriske flamme til industriell fremstilling av salpeter (særlig kalksalpeter) av luftens nitrogen.

Eyde fikk de svenske brødrene Wallenberg interessert, og dannet 1904 Det Norske Aktieselskab for Elektrokemisk Industri (Elektrokemisk, senere Elkem), som ervervet vannfallene Vamma (Østfold), Svelgfoss (Notodden), Bøylefoss (ved Arendal) og Rjukan. Gjennom Wallenberg fikk Eyde også skaffet fransk kapital til fosseutbyggingen og de store fabrikkplanene, og 1905 ble Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab (Norsk Hydro) dannet. I de følgende år ble Svelgfoss og Rjukan utbygd, og bysamfunnene Notodden og Rjukan ble skapt. Eyde medvirket 1912 også til oppstarten av Arendal Smelteverk og av aluminiumsprodusenten Det Norske Nitridaktieselskab (senere DNN Aluminium), hvor det nye fabrikkstedet utenfor Arendal 1913 ble døpt Eydehavn til ære for Eyde. Eyde var generaldirektør i Norsk Hydro til 1917 og administrerende direktør for Elkem til 1916.

Eyde var stortingsrepresentant (H) 1918–20 og norsk sendemann i Warszawa 1920–23. Senere bodde han i utlandet. Utgav 1939 Mitt liv og mitt livsverk.

En statue av Eyde, utført av Gunnar Utsond, ble avduket på torget i Rjukan 1920. En byste av Eyde, utført av Arne Durban, ble avduket 1966 i Eydehavn.

  • Grimnes, Ole Kristian: Sam Eyde : den grenseløse gründer, 2001, isbn 82-03-22644-2, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. november 2014 skrev Héctor Marañon Ledesma

Bode Kristian Birkeland i Porsgrunn noen år når de samarbeidet hos Sam Eyde?

29. mai 2015 skrev Guro Djupvik

Hei Hector,
mer utfyllende informasjon om Kristian Birkeland kan du finne her:
https://nbl.snl.no/Kristian_Birkeland

Hilsen Guro, redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.