Faktaboks

Sucre
Uttale
sˈukre
Sucre, Bolivia
Av /flickr.
Lisens: CC BY 2.0

Sucre er den offisielle hovedstaden i Bolivia. Byen ligger 2790 meter over havet og 400 kilometer sørøst for landets de facto hovedstad La Paz. Sucre har 291 819 innbyggere (INE, estimat for 2019), og utgjør det administrative setet i provinsen Chuquisaca. Mens Bolivias regjering holder til i La Paz, er Sucre sete for landets høyesterett.

Sucre er en handels- og studentby med maritimt klima. Turisme er viktig, og byen har mange flotte bygninger fra 1500- og 1600-tallet. Sucres historiske sentrum, med sine karakteristiske, hvitkalkede hus med rød takstein, ble i 1991 oppført på UNESCOs verdensarvliste. San Francisco Xavier-universitetet, grunnlagt i 1624, er et av Sør-Amerikas eldste universiteter.

Historie

Sucre
Gamlebyen i Sucre står på UNESCOs verdensarvliste, og er kjent for sine hvitkalkede bygninger med røde takstein.

I prekolumbisk tid het byen Chuquisaca og var bebodd av aymara-talende charca-folk. I 1538 ble den grunnlagt som Ciudad de la Plata («Sølvbyen») – populært kalt La Plata – av spanske conquistadorer. Spanskekongen Filip 2 utpekte byen som hovedstad da han i 1559 etablerte Den kongelige domstol i Charcas (Audiencia de Charcas), et territorium i Visekongedømmet Peru med jurisdiksjon over store deler av Bolivia, Paraguay, dagens Uruguay, sørøstre Peru og nordlige Chile og Argentina. I 1609 ble byen også erkebispesete. En tidlig revolusjonær bevegelse i 1809 ble slått ned på av spanske styrker.

I 1839 ble La Plata Bolivias konstitusjonelle hovedstad. Året etter ble byen omdøpt til Sucre, til ære for frigjøringshelten Antonio José de Sucre som hadde frigjort byen i 1825. De fire siste tiårene av 1800-tallet var preget av velstand og en velberget gruveindustri. Mange urfolk mistet landeiendom til gruvearbeidere som bygde store haciendaer og prangende bygninger i parisisk stil.

Fallende sølvpriser mot slutten av århundret førte til tap av politisk makt, og i 1898 ble La Paz utpekt som ny hovedstad. Forsøk på å flytte hovedstaden til La Paz førte til borgerkrig, og utfallet ble et kompromiss: Sucre forble Bolivias de jure hovedstad og sete for landets høyesterett, men utøvende og lovgivende makt ble flyttet til La Paz.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg