Chaco (område i Sør-Amerika)

Av .
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Chaco, eller Gran Chaco, «det store jaktfelt», er et stort lavlandsområde i Sør-Amerika, mellom cirka 18 og 29° sørlig bredde og 58 og 64° vestlig lengde. Området omfatter deler av Argentina, Bolivia og Paraguay og en mindre del av sørvestlige Brasil. Til sammen dekker det et areal på om lag 725 000 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
tʃˈakå
Også kjent som

Gran Chaco

Geografi og næringsliv

Chaco er til størstedelen en flat, gressdekket savanne; mindre områder er dekket av quebrachoskoger, palmearter og sumper. Den dreneres av Paraguays bielver Pilcomayo og Bermejo, og blir for en stor del oversvømmet i regntiden. Det er vanlig å dele landskapet inn i Chaco boreal, nord for Pilcomayo, Chaco central, mellom Pilcomayo og Bermejo, og Chaco austral.

Chaco er tynt befolket, i vest nesten ubebodd. I den vestlige delen er landskapet tørt og sparsomt bevokst; i øst er klimaet fuktig og rikt på quebrachotrær, en kilde til handelsvaren tannin. Hogsten er lovregulert, men ulovlig hogst forekommer. Avskoging har vært et problem siden 1970-tallet, blant annet som følge av økende etterspørsel etter soyabønner. Den næringsrike jorda nyttes også til beite, og bomullsdyrking i den argentinske delen. Infrastrukturen er generelt lite utviklet.

I 2014 fant britiske President Energy oljebærende sand fra paleozoikum i Chacobassenget. Paraguays uoppdagede og utvinnbare olje- og gassressurser antas derfor å være store.

Befolkning

Både før og etter Spanias herredømme over området var det befolket av ulike nomadestammer i guaycurú-familien. I dag består urbefolkningen av omtrent 35 ulike stammer; mange ble stasjonære som følge av misjonsvirksomhet på 1900-tallet. Ayoreo-stammen totobiegosode, på grensen mellom Bolivia og Paraguay, er den eneste ukontaktede stammen i Amerika utenfor Amazonas. Områdene ayoreofolkene lever i trues blant annet av avskoging. Mennonitter fra Canada og Sovjetunionen bosatte seg i paraguayanske Chaco central på 1920- og 1930-tallet, og etterkommere av disse utgjør en betydelig minoritet i dag.

Historie

På 1800-tallet ble de udefinerte landegrensene kilde til flere konflikter. Trippelalliansekrigen resulterte i nederlag for Paraguay i 1870 og etablerte nåværende grense mot Argentina. Etter salpeterkrigen i 1884 mistet Bolivia provinsen Litoral til Chile og ble en innlandsstat. Rykter om enorme oljeforekomster i Chaco Boreal, samt Bolivias ønske om en ferdselsåre til Atlanterhavet via elven Paraguay, ledet til chacokrigen mellom Bolivia og Paraguay i 1932–1935. Ved oppgjøret i 1938 fikk Paraguay tre fjerdedeler av Chaco Boreal og Bolivia en korridor til Paraguayelven. Til tross for iherdig leting ble ikke oljeressurser påvist før i 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg