Diverse skjell fra bløtdyr
Varianter av skjell laget av ulike bløtdyr.

Variasjon er at grupper har skiftende former eller typer, for eksempel at høyde og pelsfarge kan variere innad i en art. Variasjon kan forekomme både i kvalitative og kvantitative egenskaper. Variasjon er utgangspunktet for mangfold. Variasjon er derfor en viktig drivkraft i evolusjonen, og bidrar til at organismer kan tilpasse seg endringer i miljøet.

Faktaboks

Uttale

variasjˈon

Også kjent som
avvikelighet, variabilitet

Variasjon er for eksempel at medlemmer av en og samme art avviker fra artens type, det karakteristiske for arten i dens gjennomsnittlige verdier (middelverdier).

Alle arter og populasjoner fremviser variasjon, og som regel har den to årsaker: miljømessig og genetisk variasjon.

Miljømessig variasjon

Bonsai
Bonsai er ekstreme endringer i planters livsvilkår som gjør at de vokser på andre måter enn de ville gjort i naturen. Ved å binde opp og klippe grener, samt å begrense næringstilgangen, blir plantene kortvokste og får annen form.
Av /Shutterstock.

Miljømessig variasjon ser man for eksempel om man sår frøet fra en selvpollinerende plante med rene arvelinjer. Etterkommerne vil da alltid bli litt ulike hverandre, til tross for at de genetisk sett er identiske. Dette skyldes små forskjeller i forholdene for liv, som ernæring, lysforhold og liknende, og hvor de genetiske anleggene kommer til ulike uttrykk.

Denne formen av variabilitet forekommer hos alle organismer og er spesiell fordi den ikke viser arvelige ettervirkninger. Den kalles derfor individuell variabilitet. (Den kalles også svingende, fluktuerende eller inkonstant variabilitet). Avvikene er typisk jevnt fordelt rundt middelverdiene (normalfordelte).

Man snakker også om fysiologisk variabilitet, som viser seg særlig sterkt når en art lever på forskjellige steder (regional eller geografisk variabilitet) eller under veldig forskjellige forhold.

Genetisk variasjon

Genetisk variasjon er forskjeller i arvestoffet (DNA), som nedarves til avkommet og som derfor danner grunnlaget for evolusjon ved naturlig utvalg.

Dette danner også grunnlaget for oppdelinger av tallrike arter i underavdelinger (raser, varieteter, sorter, underart og småarter, linjer og så videre). Når variasjonen er kvalitativ får man mendelsk spaltning ved krysning.

Mutasjoner er varige forandringer i en organismes arvestoff. Mutasjoner fører til variasjon i naturen, som så naturlig seleksjon utspiller seg på.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg