Importvern er begrensninger på import av varer fra utlandet med hensikt å beskytte produksjon innenlands mot konkurranse fra importerte varer. Importvern begrenser fri handel mellom land og er dermed en form for proteksjonisme.

Den viktigste typen importvern er toll, det vil si avgifter som pålegges varer når de innføres i landet. Tollavgiften avhenger vanligvis av typen varer som importeres.

Importvern omfatter også tiltak slik som importforbud, importkvoter og administrative hindringer, som for eksempel strenge helsekrav, miljøkrav eller sikkerhetskrav til varer. Direkte subsidier til bestemte økonomiske sektorer kan også ses på som en type importvern.

Målet med importvern

Målet med importvern er å beskytte bedrifter og arbeidere innenlands mot konkurranse fra andre land, særlig fra land med lavere kostnadsnivå. Dette gjøres ved å øke prisen og begrense tilbudet av importerte varer. Tollavgifter, for eksempel, fører til økte priser på importvarer på det nasjonale markedet og gir dermed en lavere mengde importerte varer, hvilket kommer nasjonale produsenter til gode.

Importvern er ofte begrunnet med at innenlands produksjon bidrar til verdiskaping og arbeidsplasser og har positive virkninger med hensyn til miljø og sikkerhet.

I utviklingsland har en viktig begrunnelse for importvern vært å beskytte egen industri i oppstartsfasen inntil den er konkurransedyktig.

Tilhengere av frihandel vil innvende at importvern fører til at varer produseres der man har dårlige forutsetninger for produksjon og dermed bidrar til lavere samlet velferd. Dette resonnementet bygger på økonomen David Ricardos teori om komparative fortrinn.

Importvern i Norge

Norge har i nyere tid særlig bruk importvern til å beskytte det norske landbruket. Tollavgifter på landbruksprodukter er et viktig element i den norske landsbrukspolitikken.

Disse tollavgiftene varierer avhengig av behovet for å beskytte norsk produksjon av en vare. Mens mange importvarer ikke er pålagt toll i det hele tatt, er det ofte høye tollsatser på import av varer som også produseres i Norge. For eksempel er det over 200 prosent toll på visse typer kjøtt og ost.

Import av matvarer fra de minst utviklete landene (MUL-landene) er imidlertid unntatt toll.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg