Mel er et næringsmiddel som lages ved å male (kverne) ulike råvarer, først og fremst korn. Mel av korn brukes særlig til brød og andre typer bakverk. Til mat brukes også mel av belgvekster, poteter (se potetmel) og andre knollvekster, og noe av andre plantedeler (for eksempel marg av sagopalmen).

Helt korn brukes ikke til mat eller fôr uten at det på forhånd er behandlet, for eksempel ved skålding, knusing eller spiring.

Sammalte meltyper, der hele kornet knuses og males, er populært i de fleste land. I de vanligste meltypene er det meste av de ytre skall-lagene i kornet fjernet. Den indre kjernen er knust til fine partikler (mel). Utmalingsgraden forteller hvor stor del av kornet som er blitt til mel.

I Norge er det særlig kornsortene hvete, bygg og rug, og til en viss grad havre, som males til mel. I andre deler av verden brukes også mel av blant annet mais og ris. Artiklene om hvert enkelt kornslag gir opplysninger om næringsinnhold, bakeevne, bruk med mer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.