Mel er et næringsmiddel som lages ved å male (kverne) ulike råvarer, først og fremst korn. Mel av korn brukes særlig til brød og andre typer bakverk. Til mat brukes også mel av belgvekster, poteter (potetmel) og andre knollvekster, og noe av andre plantedeler (for eksempel marg av sagopalmen).

Faktaboks

Etymologi

til male

Helt korn brukes ikke til mat eller fôr uten at det på forhånd er behandlet, for eksempel ved skålding, knusing eller spiring.

Sammalte meltyper, der hele kornet knuses og males, er populært i de fleste land. I de vanligste meltypene er det meste av de ytre skall-lagene i kornet fjernet. Den indre kjernen er knust til fine partikler (mel). Utmalingsgraden forteller hvor stor del av kornet som er blitt til mel.

I Norge er det særlig kornsortene hvete, bygg, rug og til en viss grad havre som males til mel. I andre deler av verden brukes også mel av blant annet mais og ris. Artiklene om hvert enkelt kornslag gir opplysninger om næringsinnhold, bakeevne, bruk med mer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg