Mange historier forteller hvordan pastaen kom til Italia. En av de mest fortalte er at Marco Polo hadde med seg kunnskapen da han kom tilbake fra Kina mot slutten av 1200-tallet. Det stemmer nok at han stiftet bekjentskap med pastavarianten nudler, som var en vanlig råvare i Kina, men å gi ham æren for italiensk pasta blir feil. Den arabiske geografen Al-Idrisi beskrev strengeformet pasta på Sicilia allerede i 1154, altså hundre år før Marco Polo ble født.
Kunnskapen og bruken av pasta spredte seg fra region til region. Disse utviklet egne pastatyper, med lokale oppskrifter og tradisjoner, og slik ble mange pastaretter knyttet til regional tilhørighet. Pasta var en billig råvare som fattige hadde råd til, og det interessante er at den ble høyt verdsatt også av aristokratiet.
Ravioli og makaroni inngår i en av fortellingene i Giovanni Boccaccios Dekameronen fra 1353, og i renessansen var pastaretter en gjenganger i kokebøker, for eksempel boka til Bartolomeo Scappi, som var kjøkkensjef i Vatikanet på 1500-tallet. Kokebøker på denne tiden ble laget for overklassen, så dette viser at pasta hadde fått innpass i palassene.
Napoli ble et sentrum for pastaproduksjon, mye på grunn av at klimaet var gunstig for å tørke den ferdige pastaen. Den tyske forfatteren Johann Wolfgang von Goethe fortalte etter et besøk i Napoli i 1787 at pasta kunne kjøpes over alt til en lav pris, og at den vanligvis ble kokt i vann og smaksatt med revet ost. Amerikanske Thomas Jefferson kjøpte like godt en makaronimaskin etter et besøk i Napoli samme år, og han serverte pasta under offisielle middager da han senere ble president i USA.
Ved inngangen til 1900-tallet var pasta en selvfølgelig ingrediens i det italienske kjøkkenet, både til hverdag og fest, og i alle samfunnslag. Da flere millioner italienere emigrerte til USA og andre land fra slutten av 1800-tallet og fram til mellomkrigstiden, tok de med seg hjemlandets mattradisjoner og åpnet italienske restauranter i alle verdenshjørner. Dette bidro til at italienske pastaretter ble kjent over hele verden og ble et symbol på italiensk kultur.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.