Høye Atlas

Høye Atlas ved Marrakesh.

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Toubkal
Toubkal er Atlasfjellenes og Marokkos høyeste topp.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Atlasfjellene er en fjellkjede i Nord-Afrika som går gjennom Marokko, Algerie og Tunisia. Landskapet er goldt som følge av lite nedbør og kraftig erosjon.

Fjellkjeden er oppstykket og kalles ofte Atlas fjellkjedesystem. Den går parallelt med kysten fra Atlanterhavet i vest, gjennom Marokko, Algerie og Tunisia til Lille Syrte. Den er mellom 2000 og 3000 kilometer lang og opptil 400 kilometer bred. Fjellkjeden skiller atlanterhavs- og middelhavskysten fra ørkenen Sahara. Den høyeste fjelltoppen i Atlasfjellene og i Marokko er Jabal Toubkal i det sørvestlige Marokko som ligger 4165 meter over havet.

Atlasfjellene ble dannet under den alpine orogenese i tertiærtiden da det afrikanske skjold kolliderte med Eurasia. Folding og overskyvning ble etterfulgt av landhevning. De parallelle fjellkjedene i fjellkjedesystemet er adskilt av aktive forkastninger.

Atlas fjellkjedesystem

  • Vestlige del av Atlasfjellene, Antiatlas, er et 1200–1500 meter høyt platå.
  • Høye Atlas utgjør hoveddelen av Atlasfjellene. Her finnes den høyeste toppen, Jabal Toubkal.
  • Midtre Atlas er en mindre fjellkjede nord for Høye Atlas.
  • Tell-Atlas danner østlige del av Atlasfjellene som strekker seg gjennom Algerie og ender i Saharaatlas.
  • Saharaatlas er et platå som danner østgrensen til Atlasfjellene.

I vest kan utskilles fire fjellrekker: Langs Marokkos nordkyst går Rif, som har en høyde på opptil 2456 meter over havet. Sønnenfor sletta ved Fès (Den marokkanske meseta) går Mellom-Atlas mot nordøst med topper på 3290 meter over havet; så kommer hovedkjeden, Høye Atlas, fra Kapp Ghir mot nordøst, med høyeste topp i Atlas i sørvest, Toubkal, 4165 meter over havet. Sønnenfor, på grensen mot Sahara, går Antiatlas opp til cirka 3300 meter over havet, Siroua 3304 meter over havet. I den østre del av Atlas har vi lengst i nord kystkjedene som kalles Tell-Atlas, med høyeste topp Lalla Khadidsja østsørøst for Alger; 2308 meter over havet. Innenfor kystkjedene ligger et stort, tørt platå med mange saltsjøer; dette skilles fra Sahara ved Saharaatlas, hvis høyeste parti, Aurès, når 2328 meter over havet. Foran fjellkjeden i sør er det depresjoner, inntil 30 meter under havet, med saltsjøer (chott).

Nedbøren, som vesentlig kommer om vinteren (middelhavsklima), er størst i nord og avtar sørover til ørkenområdene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg