Atlasfjellene, fjellkjede i Nord-Afrika som går gjennom Marokko, Algerie og Tunisia. Landskapet er goldt som følge av lite nedbør kraftig erosjon.

Fjellkjeden er oppstykket og kalles ofte Atlas fjellkjedesystem. Den går parallelt med kysten fra Atlanterhavet i vest, gjennom Marokko, Algerie og Tunisia til Lille Syrte. Den er mellom 2000-3000 km lang og opptil 400 km bred. Fjellkjeden skiller atlanterhavs- og middelhavskysten fra ørkenen Sahara. Den høyeste fjelltoppen i Atlasfjellene og i Marokko er Jabal Toubkal i det sørvestlige Marokko på 4 165 moh.

Atlasfjellene ble dannet under den alpine orogenese i tertiærtiden da det afrikanske skjold kolliderte med Eurasia. Folding og overskyvning ble etterfulgt av landhevning. De parallelle fjellkjedene i fjellkjedesystemet er adskilt av aktive forkastninger.

Atlas fjellkjedesystem:

  • Vestlige del av Atlasfjellene, Antiatlas, er et 1200-1500 meter høyt platå.
  • Høye Atlas utgjør hoveddelen av Atlasfjellene. Her finnes den høyeste toppen, Jebal Toubkal.
  • Midtre Atlas er en mindre fjellkjede nord for Høye Atlas.
  • Tell-Atlas danner østlige del av Atlasfjellene som strekker seg gjennom Algerie og ender i Saharaatlas.
  • Saharaatlas er et platå som danner østgrensen til Atlasfjellene.

I vest kan utskilles fire fjellrekker: Langs Marokkos nordkyst går Rif, som har en høyde på opptil 2456 moh. Sønnenfor sletta ved Fès (Den marokkanske meseta) går Mellom-Atlas mot nordøst med topper på 3290 moh.; så kommer hovedkjeden, Høye Atlas, fra Kapp Ghir mot nordøst, med høyeste topp i Atlas i sørvest, Toubkal, 4165 moh. Sønnenfor, på grensen mot Sahara, går Antiatlas, opp til ca. 3300 moh. Siroua 3304 moh. I den østre del av Atlas har vi lengst i nord kystkjedene som kalles Tell-Atlas, med høyeste topp Lalla Khadidsja østsørøst for Alger; 2308 moh. Innenfor kystkjedene ligger et stort, tørt platå med mange saltsjøer; dette skilles fra Sahara ved Saharaatlas, hvis høyeste parti, Aurès, når 2328 moh. Foran fjellkjeden i sør er det depresjoner, inntil 30 m under havet, med saltsjøer (chott).

Nedbøren, som vesentlig kommer om vinteren (middelhavsklima), er størst i nord og avtar sørover til ørkenområdene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.