oliven

Oliven. Oliventrær kan bli svært gamle, her et eldre eksemplar fotografert på den greske øya Korfu.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gren med umodne oliven.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Oliven
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Oliven er fruktene av oliventre eller oljetre (latinsk navn: Olea europaea), som er et opptil ti meter høyt tre i oljetrefamilien. Det minner om epletre, men bladene er smalere og sitter på om vinteren. Den ville, buskformede formen oleaster har bredere blad enn det som er dyrket. Treet blomstrer i mai og juni, med hvite, duftende blomster i store samlinger i bladhjørnene.

Faktaboks

Uttale
olˈiven
Etymologi
av latin

Olivenfruktene modnes i middelhavslandene i januar. Det er steinfrukter, som hos kulturformene blir cirka 3 cm lange og er meget rike på fet olje. Den umodne, grønne frukten brukes til mat, enten som den er eller syltet. Større betydning har den modne frukten man presser olivenolje av. Man har ved kultur fått frem varieteter med større frukter og rikere oljeinnhold.

Treet vokser langsomt, og det sies at det kan bli 1000 år gammelt. Veden er hard og sterk og brukes til møbler og redskaper. Treet stammer fra Vest-Asia, men har i flere tusen år vært dyrket i de fleste land omkring Middelhavet. Mange steder har det forvillet seg og dannet skoger og lunder. Oliven dyrkes også andre steder med middelhavsklima, blant annet i Australia og Amerika.

Symbolikk

En olivengren er et meget utbredt symbol for fred, spesielt i kombinasjon med en due. Hos grekerne og romerne var oliventreet dessuten et symbol for vellykket innsats, og symboliserte flere av gudene, blant annet Zevs (Jupiter) og Athene (Minerva). Ved flere idrettsleker, blant annet de olympiske, ble vinneren belønnet med en olivenkrans.

Produksjon 2017

1000 tonn
Spania 6549
Hellas 1 2720
Italia 2577
Tyrkia 2100
Marokko 1039
Egypt 1 928
Tunisia 1 897
Portugal 876
Syria 1 872
Algerie 684
Libya 1 189
Verden 1 20875

1) Estimerte tall. Kilde: FAO

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg