Aragón – autonom region i Spania

Aragón er en autonom region i Spania. Regionen grenser mot nord til Frankrike og mot øst til Catalonia. Den omfatter provinsene ZaragozaHuesca og Teruel, og er med et areal på 47 720 kmSpanias fjerde største region. Innbyggertallet er 1 347 150 (2012). Regionens hovedstad er Zaragoza

Den sentrale del av Aragón omfatter Ebro-bassenget. I nord strekker landskapet seg inn i Pyreneene hvor Pico de Aneto når opp i 3404 moh. Sør for Ebrobassenget ligger fjellkjeden Sierra de Gúdar (utløper fra de iberiske fjell) med topper på mellom 1500–2200 moh.

Befolkningen er konsentrert til de kunstvannede områdene i Ebrobassenget, med ca. halvparten bosatt i Zaragoza. Resten av Aragón er et goldt, fattig og tynt befolket område.

Store arbeider har siden begynnelsen av 1900-tallet pågått for å kunne utvide kunstvanningen. Det dyrkes sukkerbeter, hvete, oliven, vin, bomull osv. I fjellene stor saueavl. Halvparten av Spanias brunkull brytes i Aragón, og brukes til produksjon av elektrisk kraft. Jernmalm- og svovelforekomster. Industrien er sterkt konsentrert til Zaragoza; metall- og verkstedindustri (bl.a. bilfabrikker) er de viktigste industrigrener.

Dagens Aragón tilsvarer stort sett det historiske kongeriket Aragón, grunnlagt 1035, som etter å ha innlemmet emiratet Zaragoza (1017–1118) ble forent med Catalonia i 1137. Aragón var da den mektigste sjømakt i vestlige Middelhav, og omfattet også Valencia, Balearene, deler av sørlige Frankrike, Sardinia, SiciliaNapoli og Athen. 1479 ble Aragón forent med Castilla, men tapte sine særrettigheter etter den spanske arvefølgekrig. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.