Aragón - autonom region i Spania

Aragón er en autonom region i Spania. Regionen grenser mot nord til Frankrike og mot øst til Catalonia. Den omfatter provinsene Zaragoza, Huesca og Teruel, og er med et areal på 47 720 km2 Spanias fjerde største region. Innbyggertallet er 1 347 150 (2012). Regionens hovedstad er Zaragoza.

Faktaboks

uttale:
aragˈón

Natur

Den sentrale del av Aragón omfatter Ebro-bassenget. I nord strekker landskapet seg inn i Pyreneene hvor Pico de Aneto når opp i 3404 moh. Sør for Ebrobassenget ligger fjellkjeden Sierra de Gúdar (utløper fra de iberiske fjell) med topper på mellom 1500–2200 moh.

Befolkningen

Befolkningen er konsentrert til de kunstvannede områdene i Ebrobassenget, med ca. halvparten bosatt i Zaragoza. Resten av Aragón er et goldt, fattig og tynt befolket område.

Næringsliv

Store arbeider har siden begynnelsen av 1900-tallet pågått for å kunne utvide kunstvanningen. Det dyrkes sukkerbeter, hvete, oliven, vin, bomull osv. I fjellene stor saueavl. Halvparten av Spanias brunkull brytes i Aragón, og brukes til produksjon av elektrisk kraft. Jernmalm- og svovelforekomster. Industrien er sterkt konsentrert til Zaragoza; metall- og verkstedindustri (bl.a. bilfabrikker) er de viktigste industrigrener.

Historie

Dagens Aragón tilsvarer stort sett det historiske kongeriket Aragón, grunnlagt 1035, som etter å ha innlemmet emiratet Zaragoza (1017–1118) ble forent med Catalonia i 1137. Aragón var da den mektigste sjømakt i vestlige Middelhav, og omfattet også Valencia, Balearene, deler av sørlige Frankrike, Sardinia, Sicilia, Napoli og Athen. 1479 ble Aragón forent med Castilla, men tapte sine særrettigheter etter den spanske arvefølgekrig.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg