Aragón (autonom region i Spania)

Kart over Spania med Aragón markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Pico de Aneto er Pyreneenes og Aragons høyeste topp, og når opp i 3404 meter over havet.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Zaragoza er Aragons hovedstad og største by.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Aragón er en autonom region i Spania. Regionen grenser mot nord til Frankrike og mot øst til Catalonia. Den omfatter provinsene Zaragoza, Huesca og Teruel, og er med et areal på 47 720 kvadratkilometerSpanias fjerde største region. Innbyggertallet er 1 347 150 (2012). Regionens hovedstad er Zaragoza.

Faktaboks

Uttale
aragˈón

Dagens Aragón tilsvarer stort sett det historiske kongeriket Aragón, som ble grunnlagt i 1035 og forent med Castilla til kongeriket Spania i 1479.

Natur

Den sentrale del av Aragón omfatter Ebro-bassenget. I nord strekker landskapet seg inn i Pyreneene hvor Pico de Aneto når opp i 3404 meter over havet. Sør for Ebrobassenget ligger fjellkjeden Sierra de Gúdar (utløper fra de iberiske fjell) med topper på mellom 1500–2200 meter over havet.

Befolkningen

Befolkningen er konsentrert til de kunstvannede områdene i Ebrobassenget, med rundt halvparten bosatt i Zaragoza. Resten av Aragón er et goldt, fattig og tynt befolket område.

Næringsliv

Store arbeider har siden begynnelsen av 1900-tallet pågått for å kunne utvide kunstvanningen. Det dyrkes blant annet sukkerbeter, hvete, oliven, vin og bomull. I fjellene er det stor saueavl. Halvparten av Spanias brunkull brytes i Aragón, og brukes til produksjon av elektrisk kraft. Det er også forekomster av jernmalm og svovel. Industrien er sterkt konsentrert til Zaragoza; metall- og verkstedindustri (blant annet bilfabrikker) er de viktigste industrigrener.

Historie

Dagens Aragón tilsvarer stort sett det historiske kongeriket Aragón, grunnlagt i 1035, som etter å ha innlemmet emiratet Zaragoza (1017–1118) ble forent med Catalonia i 1137. Aragón var da den mektigste sjømakten i vestlige Middelhavet, og omfattet også Valencia, Balearene, deler av sørlige Frankrike, Sardinia, Sicilia, Napoli og Athen. I 1479 ble Aragón forent med Castilla, men tapte sine særrettigheter etter den spanske arvefølgekrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg