Spania rundt

Artikkelstart

Spania rundt er et profesjonelt landeveisritt på sykkel. Rittet er ansett som det tredje største etapperittet i verden etter Frankrike rundt og Italia rundt. Rittet er en del av UCI World Tour.

Faktaboks

Også kjent som

Vuelta a España, Vueltaen

Rittet ble arrangert for første gang i 1935, og har siden 1955 vært en årlig begivenhet. Opprinnelig ble det avholdt på våren, men har siden 1995 blitt avholdt i september. Det er et variert ritt på omkring 20 etapper som blant annet inneholder to tempoetapper og mange bratte fjelletapper i Pyreneene. Målgang har tradisjonelt blitt lagt til Spanias hovedstad Madrid.

Trøyene har skiftet farge gjennom historien, men fra 2010 er trøya til sammenlagtlederen rød, poengtrøya er grønn og klatretrøya er hvit med blå prikker. Thor Hushovd syklet i den røde ledertrøyen i 2006 og Odd Christian Eiking i 2021.

Første vinner av rittet var belgieren Gustave Deloor som vant i 1935. Tony Rominger fra Sveits og Roberto Hereas fra Spania har vunnet rittet flest ganger med tre seire. Dag Otto Lauritzen, Jaanus Kuum, Atle Pedersen og Thor Hushovd har alle vunnet etappeseire i Spania rundt. Beste norske plassering sammenlagt i en UCI World Tour har Carl Fredrik Hagen, da han tok åttendeplass i Spania rundt 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg