Lipariøyene

Byen Lipari er en største av byene på Lipariøyene.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Monte dei Porri på øya Salina sett fra Fossa delle Felci.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Lipariøyene er en vulkansk øygruppe i Italia som befinner seg i Det tyrrenske hav, nord for nordøsthjørnet av Sicilia. Øygruppen er en del av Storbyområdet Messina, og har fire kommuner: Leni, Lipari, Malfa og Santa Marina Salina.

Faktaboks

Uttale

l'ipariøyene

Også kjent som
De lipariske øyer, De eoliske øyer Italiensk Isole Lipari, Isole Eolie

Lipariøyene hadde omtrent 15 300 innbyggere i 2015, og består av 7 større og 11 mindre øyer på til sammen 114,7 km2. De største øyene er Lipari (37 km2), Salina, Vulcano, Alicudi, Filicudi, Stromboli og Panarea.

Vulcano og Stromboli har ennå virksomme vulkaner. De fleste øyene er 500–900 m høye og fruktbare. Høyeste punkt er Fossa delle Felci (962 meter over havet) på Salina. Klimaet på øyene er mildt.

Lipariøyene har betydelig turisttrafikk. Det dyrkes vindruer, oliven, fikener og bygg, og det utvinnes pimpstein. I byen Lipari, øyenes hovedby, er det en normannisk katedral.

Øyene viser en enestående dokumentasjon av vulkansk aktivitet. Prosessene er blitt studert siden 1800-tallet, og øyene har forsynt vitenskapen vulkanologi med eksempler på to typer av utbrudd – vulkansk og strombolisk – og har bidratt til utdanningen av geologer i mer enn 200 år. En del av øyene ble naturreservat i 1984. Lipariøyene ble oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv i 2000.

Øyene ble kolonisert av grekerne ca. 580 f.Kr. og kom 252 f.Kr. under Roma.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg