Catania er en by på Sicilia i Italia som er hovedstad i Storbyområdet Catania og som befinner seg på østkysten av Sicilia, sørøst for Etna ved Det joniske hav. Byen har 352 302 innbyggere (2018), mens storbyområdet har 1 172 328 innbyggere (2017).

Byen er Sicilias nest største by og et viktig transportknutepunkt. Havnen hører til de viktigste i Italia, med utførsel av sydfrukter, vin, mandler og tømmer. Industrien er allsidig, med produksjon av kjemikalier, metallvarer, næringsmidler, med mer. Byen har et universitet grunnlagt i 1434, et museum med en verdifull malerisamling og et bibliotek, grunnlagt i 1755. Byen er også erkebispesete.

Catania har mange gamle bygninger. Katedralen ble påbegynt i 1091 i normannisk stil og fullført i barokk, samme stilart som preger en rekke andre byggverk, blant annet benediktinerklosteret San Nicolò. Videre finnes ruiner av et gresk teater, restaurert av romerne, og et romersk amfiteater.

Catania ble grunnlagt som Katane 729 fvt. av greske kolonister fra Naxos, og ble erobret av romerne 263 fvt. (Catina). Senere ble byen gjentatte ganger ødelagt ved jordskjelv og vulkanutbrudd (251, 1169, 1669, 1693) og plyndret av arabere og normannere. Byen ble sterkt skadet ved krigshandlinger 1943, men gjenreist etter krigen.

I dag er Catania den tiende største bykommunen i Italia, og storbyområdet Catania er det syvende største i landet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.