Faktaboks

Catania
Uttale
catˈania

Catania er en by på Sicilia i Italia som er hovedstad i Storbyområdet Catania og som befinner seg på østkysten av Sicilia, sørøst for Etna ved Det joniske hav. Byen har 297 647 innbyggere (2023), mens storbyområdet har 1 068 693 innbyggere (2023).

Catania den tiende største bykommunen i Italia, og storbyområdet Catania er det syvende største i landet.

Næringsliv

Byen er Sicilias nest største by og et viktig transportknutepunkt. Havnen hører til de viktigste i Italia, med utførsel av sydfrukter, vin, mandler og tømmer. Industrien er allsidig, med produksjon av kjemikalier, metallvarer, næringsmidler, med mer. Byen har et universitet, Università di Catania, grunnlagt i 1434, et museum med en verdifull malerisamling og et bibliotek, grunnlagt i 1755. Byen er også erkebispesete.

Kultur

Catania har mange gamle bygninger. Katedralen ble påbegynt i 1091 i normannisk stil og fullført i barokk, samme stilart som preger en rekke andre byggverk, blant annet benediktinerklosteret San Nicolò. Videre finnes ruiner av et gresk teater, restaurert av romerne, og et romersk amfiteater.

Historikk

Catania ble grunnlagt som Katane 729 fvt. av greske kolonister fra Naxos, og ble erobret av romerne 263 fvt. (Catina). Senere ble byen gjentatte ganger ødelagt ved jordskjelv og vulkanutbrudd (251, 1169, 1669, 1693) og plyndret av arabere og normannere. Byen ble sterkt skadet av bombeangrep under andre verdenskrig i 1943, men gjenreist etter krigen.

Turisme og historiske steder

Den internasjonale flyplassen Catania–Fontanarossa er den fjerde største i Italia, så vidt slått av Bergamo ved Milano (2023). Den står for en større trafikkandel enn øyas hovedstad Palermo, som rangeres som den syvende største i landet. Flyplassen ved Catania, som ble etablert i 1924, har flere ganger de senere årene måtte stanse driften som følge av jevnlige askeskyer fra vulkanutbrudd på Etna.

Catania er et naturlig utgangspunkt for utflukter til nærliggende natur- og nasjonalparker. Vulkanen Etna ligger mindre enn en times kjøretur nord for sentrum. En taubane tar turister fra 1900 til 2500 meter over havet. Herfra kan man bli kjørt med bil opp til rundt 2920 meters høyde for å se kanten av krateret til vulkanen. Tillat høyde varierer med vulkanens aktivitet, med særlig redusert høyde fra 2019.

Sammen med syv andre byer på sørvest-Sicilia er Catania en del av verdensarven gjennom UNESCO. Byene er kjent for sin vakre barokk-arkitektur og ble alle gjenreist etter et vulkanutbrudd 11. januar 1693. Biscari-palasset er en fremtredende bærer av kulturarven fra denne tidsperioden.

En populær attraksjon er Benediktinerklosteret San Nicolò l'Arena. Til et sentrumsbesøk i Catania hører med en tur til Piazza del Duomo for å se elefantstatuen laget av basalt. Byens fiskemarked er en levende attraksjon verd et besøk. Av romerske ruiner finner man blant annet et amfiteater. Under jorden finner man flere hemmeligheter begravd av lavastrømmer, slik som eksempelvis termiske bad og grottekirke.

3. – 5. februar hvert år arrangeres St. Agatha-festivalen til ære for byens beskytter, helgenen Agatha som ble født i Catania i år 231 e.Kr. Hun var en italiensk jomfru og martyr som døde for sin tro. En katedral isentrum bærer hennes navn.

Vest for sentrum av Catania finner man bade- og fornøyelsesparken Etnaland. Den besøkes av opp mot 450 000 gjester hver sommersesong.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg